Så kan du vara med och bryta tystnadskulturen
Publicerad: 2022-06-02
|Uppdaterad: 2024-12-04
En av fem statsanställda undviker att slå larm om organisatoriska brister på arbetsplatserna. Brister som påverkar statens skyldighet att ge medborgare den service de har rätt till. Anledningen är rädsla för repressalier, trots att vi i Sverige har en stark lagstiftning som ger statsanställda rätt att framföra kritik. Som förtroendevald kan du bidra till mod att slå larm.
Som förtroendevald på Fackförbundet ST kan du spela en nyckelroll i att bryta tystnadskulturen inom staten. Genom ditt arbete kan du konkret bidra till att statligt anställda förstår sin lagstiftade rätt till att larma om oegentligheter och känner sig rustade att göra det. Här ger vi några konkreta tips på hur du kan gå till väga.
Öka kunskapen
Det är viktigt att alla statligt anställda känner till att de har ett väldigt starkt skydd i lagen. Men utbildningsinsatserna på området är bristfälliga. Exempelvis har tre av tio inte fått utbildning om meddelarfriheten. Det är dags att öka kunskapen!
Här är några exempel på vad du som förtroendevald kan göra:
- Bevaka utbildningsinsatserna. Alla nyanställda inom staten ska få en introduktionsutbildning om sina fri- och rättigheter. Om de inte fått en sådan utbildning bör du ta upp det med arbetsgivaren.
- Se till att det finns information på intranätet om yttrandefrihet, offentlighetsprincipen, meddelarfrihet, efterforskningsförbud med mera.
Höj taket för kritik
Var tredje statsanställd upplever att kritik accepteras i ganska liten eller mycket liten utsträckning och fler än var femte har avstått från att framföra kritik eller slå larm om missförhållanden. Det är dags att höja taket!
Här är några exempel på vad du som förtroendevald kan göra:
- Lyft och hantera frågan tillsammans med arbetsgivaren. Skapa rutiner för kritik vid APT och skyddsronder.
- Erbjud anonym kritik genom exempelvis digitala formulär eller en särskild mailadress. Granska inskickad feedback regelbundet, gärna tillsammans med arbetsgivaren för att besluta om åtgärder.
- Genomför årliga enkäter för medarbetarna för att samla åsikter om arbetsplatsen och förbättringsförslag. Följ upp övergripande trender över tid.
- Särskilj allmänt missnöje från verkliga hot mot meddelarfriheten. Ta hand om upplevt missnöje och kontakta oss på ST om du behöver hjälp med att skilja ut vad som är vad.
Stötta medlemmen och var vaksam på bestraffning
Tre av tio är oroliga för att drabbas av repressalier när de framför kritik. Det är inte alltid oro för repressalier är grundade i verkliga förhållanden, men det måste självklart utredas om så är fallet. Ingen som snackar ska straffas!
Här är några exempel på vad du som förtroendevald kan göra:
- Uppmuntra medlemmar att dokumentera upplevelsen av felaktig behandling med datum, tid och eventuella vittnen.
- Ge stöd i att sammanställa de dokumenterade händelserna och vilka konsekvenser de medförde, för att utreda eventuella orsakssamband.
- Hjälp medlemmar att göra en JO-anmälan om arbetsgivaren bryter mot lagen som skyddar statligt anställda som larmar. Ta kontakt med din lokala fackliga avdelning om du behöver stöd i processen.
- Granska kriterier för löne- och karriärsutveckling för att undvika bestraffningar för den som larmar. Tydliggör exempelvis vad “samarbetsförmåga” innebär, så att det inte utnyttjas av arbetsgivaren för att tysta medarbetare.
Checklista för att motverka tysta arbetsplatser
Ovanstående tips och råd är bara några av många exempel. Vill du ha fler, har vi på Fackförbundet ST tagit fram en checklista som du kan använda som stöd i arbetet för att bryta tystnadskulturen. Du laddar ner den nedan.