en person sitter och jobbar i mörkret

Arbetstid och återhämtning

Publicerad: 2021-05-10

|Uppdaterad: 2024-12-04

Anställda får allt större ansvar för att utföra arbetsuppgifterna på en begränsad tid samtidigt som man inte har tillräckliga resurser. Fackförbundet ST ser med oro på utvecklingen att många jobbar för mycket, så kallad dold och obetald övertid. Både den anställde och arbetsgivaren måste kunna sätta gränser. De anställda ska ha tillräckligt utrymme för paus och återhämtning.

Arbetstid: Det här tycker Fackförbundet ST

Fackförbundet ST anser att det är viktigt hur arbetstiden förläggs på dygnet. Den som har arbetstid som förläggs till kvällar och nätter har större behov av återhämtning och kortare veckoarbetstid. ST tycker också att arbetstiden ska vara sammanhängande för att underlätta kombinationen arbete och privatliv, samt att samverkan ska råda om utläggning av arbetstiderna.

Regler och lagar

Arbetstidsregler regleras i Arbetstidslagen. Denna lag är till stora delar förhandlingsbar och finns ett lokalt arbetstidsavtal är det avtalets regler som gäller.

Även på de arbetsplatser där ett lokalt arbetstidsavtal finns ska arbetsgivaren, enligt OSA-föreskriften, vidta de åtgärder som behövs för att motverka att arbetstidens förläggning leder till ohälsa hos arbetstagarna.

Praktiska verktyg i arbetet

Här hittar du exempel på praktiska verktyg som kan ge inspiration, kunskap och underlätta arbetet med den organisatoriska och sociala arbetsmiljön och mer specifikt området arbetstid och återhämtning:

    Fackförbundet ST

    Box 5308

    102 47 Stockholm

    Besök: Sturegatan 15

    Telefon: 0771-555 444

    E-post: st@st.org

    Orgnr: 802003-2101

    Följ oss