En kvinna skriva på post it-lappar på en whiteboard

Därför är det dags att förbereda sig inför lönerevisionen – redan nu

Publicerad: 2023-08-15

Nyhet Även om avtalsrörelsen pågår för fullt går det att påbörja förberedelserna inför den kommande lönerevisionen. Här kan du som är förtroendevald läsa om fördelarna med att komma igång redan nu.

Ur ett fackligt perspektiv innebär förberedelserna den största arbetsbördan i samband med lönerevisionen. Det arbetet behöver dessutom göras oavsett vilka siffror som står i RALS-avtalet. Så varför vänta? Det är bara arbetsgivaren som tjänar på att facket jobbar under tidspress. 

Vad kan ni göra internfackligt? 

  • Lönesättning är en av de allra viktigaste frågorna för Fackförbundet STs medlemmar. Involvera dem gärna genom att bjuda in till medlemsmöte – eller be dem att höra av sig med frågor och synpunkter om löner. Hur ser deras önskemål ut? Finns det något i processen som kan förbättras? Hur har deras lönesamtal och lönesättande samtal gått?
  • Fundera på vilka av er som ska arbeta med lönerevisionen. Då behöver ni inte lägga värdefull tid på detta beslut när det blir ”skarpt läge”.
  • Titta tillbaka på föregående lönerevision. Finns det något som ni vill ta vidare in i den kommande lönerevisionen?
  • I år är förutsättningarna speciella, eftersom det kommer att vara högre siffror i avtalet än på mycket länge. Det beror förstås på inflationen, men oavsett detta så ger en större ”pengapåse” bättre förutsättningar att jobba med strukturförändringar. Därför kan det vara bra att fundera ordentligt på vad ni vill se för särskilda satsningar. 

Vad kan ni göra i dialog med arbetsgivaren? 

  • Har ni upptäckt problem med BESTA-klassificeringen på arbetsplatsen? Till exempel att en grupp medarbetare har fått mer komplexa arbetsuppgifter. Då behöver det tas upp tidigt för att hinna åtgärdas – innan ni börjar prata lönestruktur med arbetsgivaren.
  • Som du säkert vet ska parterna, enligt kollektivavtal, diskutera lönestrukturen inför lönerevisionen – och försöka nå samsyn. Kom ihåg att den analysen behöver få ta tid.
  • Berätta om de satsningar ni vill se i lönerevisionen. Även om den egentliga önskelistan är lång kan det vara klokt att prioritera och lägga fram, låt säga, tre förslag (och spara resten till framtiden).
  • Fråga också vilka lönesatsningar arbetsgivaren tänker sig – utifrån bilden av lönestrukturen och resultaten från tidigare lönerevisioner. 

Behöver ni stöd på vägen?

Den som är ansvarig för lönerevisionen på avdelningsstyrelsenivå kan alltid kontakta sin ombudsman för att få hjälp och stöd kring lönefrågor. Det är smart att göra det i god tid, eftersom köerna till STs ombudsmän blir längre ju närmare vi kommer lönerevisionen.

Glöm inte heller att besöka STs utbildningsportal för förtroendevalda om du vill fräscha upp eller förbättra dina kunskaper om lönefrågor.

Lycka till!

Fackförbundet ST

Box 5308

102 47 Stockholm

Besök: Sturegatan 15

Telefon: 0771-555 444

E-post: st@st.org

Orgnr: 802003-2101

Följ oss