Styrelseledamot
Publicerad: 2021-05-04
|Uppdaterad: 2024-12-03
Ni har fått förtroendet att representera era kollegor på er arbetsplats. Tillsammans med tusentals andra förtroendevalda är ni en viktig del av den svenska modellen och är med och spelar roll för utvecklingen av era egna och medlemmarnas arbetsvillkor.
Fackförbundet STs uppgift är att arbeta för ökad facklig styrka och stärkt sammanhållning och solidaritet på arbetsplatsen. Vi finns också till för att företräda och tillvarata medlemmarnas fackliga intressen. Det här arbetet börjar med att lyssna. Det är era och andra förtroendevaldas samtal med medlemmar som lägger grunden för Fackförbundet STs arbete.
Som förtroendevalda är ni era kollegors representanter på er arbetsplats, men också ambassadörer för Fackförbundet ST. En annan viktig del av ert uppdrag är att engagera och leda andra i det fackliga arbetet. För att lyckas behöver ni ta ansvar för att förstå ert uppdrag, se till att ni har bra förutsättningar att kunna utföra det - och ofta prioritera bland olika uppgifter.
Nedan hittar ni en generell beskrivning av rollen som styrelse närmast medlemmen. Exakt hur uppdraget ser ut där ni jobbar beror på hur det fackliga arbetet är organiserat på er arbetsplats. Därför är det viktigt att ni pratar med er närmsta styrelse innan ni sätter igång.
Fyra huvuduppgifter
Oavsett uppdrag har alla förtroendevalda fyra huvuduppgifter: att kommunicera med, engagera, värva och stödja medlemmar. Vi finns till för våra medlemmar och för att stärka deras intressen på arbetsplatsen.
Styrelsens roll
Fackförbundet ST strävar efter att vara ett lokalt och arbetsplatsnära fack. Styrelsen närmast medlemmen spelar en viktig roll i det lokala fackliga arbetet. Det är ni som styrelse som tillsammans med arbetsplatsombud och medlemmar driver det dagliga fackliga arbetet framåt.
Som styrelse är det viktigt att jobba mot ett gemensamt mål. Därför är det viktigt att ta fram en långsiktig plan för arbetet. Förbundskansliet kan hjälpa till med utformningen om det behövs.
Styrelsen ansvarar också för att upprätthålla de demokratiska värdena i det fackliga arbetet. När ni planerar ert arbete är det därför viktigt att tänka på hur medlemmar kan involveras i de beslut som ni tar i samråd med arbetsgivaren.
Nedan ges exempel på uppgifter som en lokal facklig styrelse inom Fackförbundet ST kan ha.
Stödja och företräda
- Informera medlemmar, ta reda på vad de vill och driva deras frågor
- Ge råd och stöd till medlemmar i fackliga frågor
- Förhandla på uppdrag av medlemmarna
- Företräda medlemmar i medbestämmandefrågor och samverka med arbetsgivaren
- Förhandla om och utveckla kollektivavtal på arbetsplatsnivå
- Bevaka att lagar och kollektivavtal följs på arbetsplatsen
- Samverka med huvudskyddsombud och skyddsombud
Värva fler medlemmar
- Driva, samordna och följa upp medlemsvärvning
- Anordna värvningsaktiviteter på arbetsplatsen
- Fråga kollegor som ännu inte är medlemmar om de vill bli det
- Se till att medlemmar som begär utträde ur förbundet blir kontaktade
Göra Fackförbundet ST synligt på arbetsplatsen
- Göra Fackförbundet ST känt bland alla anställda på arbetsplatsen
- Sprida kunskap om vad Fackförbundet ST gör på arbetsplatsen
- Ordna aktiviteter för alla anställda
- Fira fackliga framgångar på arbetsplatsen
- Informera om Fackförbundet STs kurs- och aktivitetsutbud
Skapa engagemang
- Engagera medlemmar genom medlemsmöten och andra aktiviteter
- Anordna utbildningar för medlemmar
- Samarbeta med valberedningen
Utöver dessa uppdrag ansvarar styrelsen närmast medlemmarna också för att driva det fackliga arbetet framåt. I det ingår både det egna styrelsearbetet och de lokala arbetsplatsombudens arbete.
Här är några exempel på arbetsuppgifter:
Stötta och leda arbetsplatsombudens arbete
- Introducera och stödja arbetsplatsombud i sina uppdrag
- Se till att arbetsplatsombud ges möjlighet till utveckling och utbildning, samt andra förutsättningar att utföra sina fackliga uppdrag
Utveckling av det lokala fackliga arbetet
- Utveckla styrelsens arbetsformer
- Hålla er uppdaterade om vad som händer inom förbundet
- Fullgöra uppdrag som delegeras
- Delta i regionala råd och nätverk
- Planera och genomföra årsmöten
- Skicka in handlingar från årsmötet till avdelningen
Stöd i ert uppdrag
Fackförbundet ST erbjuder en introduktionsutbildning som vänder sig till dig som är ny som förtroendevald. Därefter finns vidareutbildningar för olika uppdrag och arbetsuppgifter.
För en dialog med arbetsgivaren för att se till att ni får förutsättningar att utföra ert uppdrag utifrån lagar och kollektivavtal. Det handlar bland annat om tid för det fackliga uppdraget, lokaler och material. Prata med arbetsgivaren om vilket stöd ni kan få och vilka utbildningar och andra aktiviteter som genomförs.
Konferenser, möten, kurser och andra aktiviteter är bra tillfällen att skapa kontaktnät och utbyta information och erfarenheter med andra förtroendevalda.
Ser ni behov av facklig kompetensutveckling i eller utanför styrelsen? Hör av er till närmsta styrelse eller till förbundskansliet, som kan skräddarsy insatser utifrån era behov.
Ladda ner som PDF
Här kan du läsa uppdragsbeskrivningen av Styrelseledamot närmast medlemmen som PDF.