Revisor
Publicerad: 2021-05-04
|Uppdaterad: 2024-12-03
Du har fått förtroendet att representera dina kollegor på din arbetsplats. Tillsammans med tusentals andra förtroendevalda är du en viktig del av den svenska modellen och är med och spelar roll för utvecklingen av dina egna och medlemmarnas arbetsvillkor.
Fackförbundet STs uppgift är att arbeta för ökad facklig styrka och stärkt sammanhållning och solidaritet på arbetsplatsen. Vi finns också till för att företräda och tillvarata medlemmarnas fackliga intressen. Det här arbetet börjar med att lyssna. Det är dina och andra förtroendevaldas samtal med medlemmar som lägger grunden för Fackförbundet STs arbete.
Som förtroendevald är du dina kollegors representant på din arbetsplats, men också ambassadör för Fackförbundet ST. En annan viktig del av ditt uppdrag är att engagera och leda andra i det fackliga arbetet. För att lyckas behöver du ta ansvar för att förstå ditt uppdrag, se till att du har bra förutsättningar att kunna utföra det - och ofta prioritera bland olika uppgifter.
Nedan hittar du en generell beskrivning av rollen som revisor. Uppdragsbeskrivningen är tänkt att kunna användas oavsett om du har ett uppdrag på klubb-, sektions-, eller avdelningsnivå. Exakt hur uppdraget ser ut där du jobbar beror på hur det fackliga arbetet är organiserat på din arbetsplats. Därför är det viktigt att du pratar med din närmsta styrelse innan du sätter igång.
Fyra huvuduppgifter
Oavsett uppdrag har alla förtroendevalda fyra huvuduppgifter: att kommunicera med, engagera, värva och stödja medlemmar. Vi finns till för våra medlemmar och för att stärka deras intressen på arbetsplatsen.
Rollen som revisor
Som revisor granskar du styrelsens räkenskaper och verksamhet. Du är därför en viktig del i det demokratiska kontrollsystemet. I lokala organisationer utan egen ekonomi är ditt uppdrag enbart att granska att verksamheten.
Som revisor arbetar du på medlemmarnas uppdrag och svarar mot årsmötet, precis som styrelsen och valberedningen. Enligt Fackförbundet STs normalstadgar ska avdelningar, sektioner och klubbar ha två revisorer. Det innebär att du delar ansvaret med en kollega.
Som revisor behöver du vara insatt i Fackförbundet STs regelverk och stadgar, förbundsstyrelsens anvisningar och beslut, samt arbetet i din lokala styrelse. Du bör också ha goda insikter i bokföringens grunder och vara bekant med redovisningsfrågor och ekonomiska frågor.
Som revisor har du total tystnadsplikt. Revisorn får inte agera så att föreningen, förtroendevalda eller andra enskilda personer skadas.
Du arbetar tillsammans med din revisorskollega, men du ska vara oberoende från styrelse och medlemmar. Därför kräver uppdraget som revisor hög integritet. Det är viktigt att du tillsammans med den andre revisorn kan vara så objektiv som möjligt i din bedömning av styrelsens dokument och ekonomihantering.
Nedan ges exempel på uppgifter som ingår i rollen som revisor.
- Tillsammans med revisorskollega planera och genomföra granskning av ekonomi och verksamhet
- Hålla dig uppdaterad kring styrelsens arbete och aktuella styrdokument
- Vara ett stöd för kassör och styrelse, men inte delta i beslutsfattande
- Rapportera till styrelsen kring iakttagelser vid granskning
- Lämna revisionsrapport till styrelsen och årsmötet
Stöd i ditt uppdrag
Fackförbundet ST erbjuder en introduktionsutbildning som vänder sig till dig som är ny som förtroendevald. Därefter finns vidareutbildningar för olika uppdrag och arbetsuppgifter.
Din närmsta styrelse har ansvar för att introducera dig i ditt uppdrag och att i samråd med dig och arbetsgivaren se till att du får rätt förutsättningar att utföra det. Prata med din närmsta styrelse om vilket stöd du kan få och om det genomförs utbildningar eller andra aktiviteter lokalt.
Så snart som möjligt efter att du blivit vald ska du gå Fackförbundet STs digitala utbildning för revisorer. Det finns också en handbok för dig som revisor.
Behöver du uppdatera dina kunskaper om ekonomi kan du ta del av informationen som finns i motsvarande handbok för kassörer eller ta del av förbundets utbildning för kassörer.
Du kan också få stöd av förbundets förtroendevalda revisorer eller kontakta kansliets ekonomipersonal om du behöver diskutera något du stöter på i ditt revisorsuppdrag. Du når kansliets ekonomipersonal på ekonomi@st.org.