Ordförande
Publicerad: 2021-05-04
|Uppdaterad: 2024-12-03
Du har fått förtroendet att representera dina kollegor på din arbetsplats. Tillsammans med tusentals andra förtroendevalda är du en viktig del av den svenska modellen och är med och spelar roll för utvecklingen av dina egna och medlemmarnas arbetsvillkor.
Fackförbundet STs uppgift är att arbeta för ökad facklig styrka och stärkt sammanhållning och solidaritet på arbetsplatsen. Vi finns också till för att företräda och tillvarata medlemmarnas fackliga intressen. Det här arbetet börjar med att lyssna. Det är dina och andra förtroendevaldas samtal med medlemmar som lägger grunden för Fackförbundet STs arbete.
Som förtroendevald är du dina kollegors representant på din arbetsplats, men också ambassadör för Fackförbundet ST. En annan viktig del av ditt uppdrag är att engagera och leda andra i det fackliga arbetet. För att lyckas behöver du ta ansvar för att förstå ditt uppdrag, se till att du har bra förutsättningar att kunna utföra det - och ofta prioritera bland olika uppgifter.
Nedan hittar du en generell beskrivning av rollen som ordförande. Uppdragsbeskrivningen är tänkt att kunna användas oavsett om du har ett uppdrag på klubb-, sektions-, eller avdelningsnivå. Exakt hur uppdraget ser ut där du jobbar beror på hur det fackliga arbetet är organiserat på din arbetsplats. Därför är det viktigt att du pratar med din närmsta styrelse innan du sätter igång.
Fyra huvuduppgifter
Oavsett uppdrag har alla förtroendevalda fyra huvuduppgifter: att kommunicera med, engagera, värva och stödja medlemmar. Vi finns till för våra medlemmar och för att stärka deras intressen på arbetsplatsen.
Rollen som ordförande
Som ordförande leder, fördelar och samordnar du styrelsens arbete. Rollen innebär både stora möjligheter och stort ansvar - och en fantastisk chans att utvecklas i ditt ledarskap.
Alla i styrelsen har ett gemensamt ansvar för att skapa resultat i det fackliga arbetet. Att vara ordförande innebär inte att bära hela arbetet och ansvaret själv, men däremot att organisera diskussioner och demokratiska beslutsprocesser.
I ditt uppdrag ingår också att
- ha en helhetsbild av styrelsens arbete
- ha koll på vilka kompetenser och behov som finns bland ledamöterna
- ta reda på vad som motiverar gruppen för att kunna skapa bra förutsättningar att nå gemensamma mål
Nedan ges fler exempel på uppgifter som ingår i rollen som ordförande.
Leda verksamheten
Ledarskap är en process som innebär ett samspel mellan dig som ledare och de andra i gruppen. Din roll som ledare handlar om att få andra att vilja dra åt samma håll, men också om att vara en förebild.
Som ordförande arbetar du med att stärka styrelsens möjligheter och motivation att samarbeta genom att tillsammans med de andra ledamöterna:
- anpassa arbetsformer efter individernas förutsättningar
- utgå från individens engagemang i sakfrågor och ge stor frihet i arbetet
- inkludera, skapa samhörighet, ge tydliga förutsättningar och tillsammans med de andra i styrelsen fördela ansvar
I ditt uppdrag ingår också att skapa förutsättningar för ett effektivt arbetssätt. För att ni som styrelse ska nå dit krävs att alla ledamöter förstår det gemensamma uppdraget, har klart för sig vilka mål som ska uppfyllas, samt känner och litar på varandra.
Det är ofta en bra idé att ha årliga uppföljningssamtal med enskilda ledamöter för att stämma av hur de upplever sitt uppdrag och vad som kan utvecklas. Relationen mellan dig som ordförande och den som är vice ordförande är särskilt viktig. Se till att göra en arbetsfördelning er emellan så att vice ordförande kan vara en behjälplig resurs, avlasta och gå in som ordförande vid eventuell frånvaro.
Representera Fackförbundet ST
Som ordförande är du ofta den som representerar styrelsen och det fackliga arbetet gentemot olika externa aktörer. I ditt uppdrag ingår att verka för goda kontakter med medlemmar och andra anställda, arbetsgivaren, samt andra lokala fack. Det kräver att du har en överblick över vilket arbete som pågår just nu och vem som ansvarar för vad.
Att företräda facket gentemot arbetsgivaren i förhandlingar och samverkan är ett omfattande arbete som det är bra om fler är med och delar på. Det finns till exempel inget som hindrar att den som är vice ordförande leder och samordnar förhandlings- och samverkansarbetet.
Utveckla verksamheten och skapa resultat
Som ordförande ingår det i ditt uppdrag att tillsammans med styrelsen utveckla den fackliga verksamheten. I det arbetet ingår att driva och ställa frågor som är relevanta för medlemmarna - något som kräver kontinuerlig kommunikation och lyhördhet.
Som ordförande leder du arbetet med att omsätta medlemmarnas behov i verksamhet som skapar resultat. Att engagera medlemmar i arbetet leder ofta till större nöjdhet med resultaten - något som ökar intresset för Fackförbundet ST också bland de på arbetsplatsen som inte är medlemmar än.
Stöd i ditt uppdrag
Fackförbundet ST erbjuder en introduktionsutbildning som vänder sig till dig som är ny som förtroendevald. Därefter finns vidareutbildningar för olika uppdrag och arbetsuppgifter, bland annat för dig som ordförande. Ordförandeutbildningen ger dig som nyvald ordförande stöd i ditt uppdrag att leda styrelsens arbete.
Din närmsta styrelse har ansvar för att introducera dig i ditt uppdrag och att i samråd med dig och arbetsgivaren se till att du får rätt förutsättningar att utföra det. Prata med din närmsta styrelse om vilket stöd du kan få och om det genomförs utbildningar eller andra aktiviteter lokalt.
Om du är ordförande i en avdelningsstyrelse kan Fackförbundet STs kansli kan hjälpa dig och din styrelse att utveckla ert styrelsearbete och stödja er i pågående förhandlingar. Kontakta kansliet eller vänd dig direkt till den som är avdelningsansvarig ombudsman för hjälp.