Klimatansvarig i styrelsen
Publicerad: 2024-05-03
|Uppdaterad: 2024-12-03
Du har blivit vald och fått dina kollegors förtroende till ditt fackliga uppdrag. Tillsammans med många andra som fått samma förtroende är ni en viktig del av den svenska modellen och för utvecklingen av dina och medlemmarnas arbetsvillkor. Som förtroendevald är du inte bara en företrädare för medlemmarna, du är även en ambassadör för Fackförbundet ST på din arbetsplats.
Fackförbundet STs uppgift är att arbeta för att öka den fackliga styrkan, stärka sammanhållningen och solidariteten på arbetsplatsen samt företräda medlemmarna och tillvarata deras fackliga intressen. Detta gör vi bäst genom att lyssna på medlemmarna och viktigast i det uppdraget är det lokala fackliga arbetet. Där är du och alla andra förtroendevalda ute på arbetsplatserna STs viktigaste tillgång. Er dialog med medlemmarna lägger grunden till det fackliga arbetet.
Som förtroendevald antar du en ledarroll gentemot medlemmarna som deras representant på din arbetsplats, oavsett om du tillhör en styrelse eller är arbetsplatsombud. Det innebär att du behöver ta ansvar för att förstå vad du ska göra, prioritera vilken ordning det ska göras och se till att du har bra förutsättningar för att göra det. Här kan din närmsta styrelse, avdelningen eller förbundskansliet vara ett stöd.
Rollen som klimatansvarig
Klimatförändringarna innebär att alla arbetsplatser behöver ställa om. Rollen som klimatansvarig innebär att du har det övergripande ansvaret att tillföra kunskap och driva klimatfrågorna som en del av styrelsearbetet. Det innebär att engagera förtroendevalda, medlemmar och potentiella medlemmar i det fackliga klimatarbetet genom dialog och kompetensutveckling.
Till skillnad från andra fackliga frågor där vi har lång erfarenhet är klimatet en relativt ny facklig fråga. Därmed innefattar rollen att tillsammans med den övriga organisationen identifiera vilka fackliga klimatfrågor som är relevanta på din arbetsplats och arbeta för att hitta långsiktiga lösningar.
Ditt uppdrag
Oavsett uppdrag så har alla förtroendevalda fyra huvuduppgifter: kommunicera, engagera, värva och stötta medlemmar. Vi finns till för våra medlemmar och för att stärka deras intressen på arbetsplatsen. Nedan ges exempel på uppgifter utöver dessa som kan ingå i uppdraget som klimatansvarig i styrelsen:
- Tillföra ett klimatperspektiv i det ordinarie förhandlings- och påverkansarbetet som styrelsen bedriver utifrån STs ställningstaganden.
- Kommunicera vad ST gör och tycker i fackliga klimatfrågor • Inspirera och engagera medlemmar och potentiella medlemmar i fackliga klimatfrågor
- Omvärldsbevaka och stötta arbetsplatsombud och andra förtroendevalda i fackliga klimatfrågor
Stöd i ditt uppdrag
- ST har en introduktionsutbildning som riktar sig till alla förtroendevalda och därefter finns vidareutbildningar för de olika uppdragen och arbetsuppgifterna
- Din lokala fackstyrelse har ansvaret att introducera dig i ditt uppdrag. Prata med din styrelse för att få veta vilka förutsättningar som finns för dig
- Övrigt relevant stöd för den specifika rollen