Huvudskyddsombud
Publicerad: 2021-05-03
|Uppdaterad: 2024-12-03
Som huvudskyddsombud samordnar du skyddsombuden i arbetsmiljöarbetet och arbetar för att bevaka och främja arbetsmiljöarbetet på hela arbetsstället.
Skyddsorganisationens struktur styrs av hur skyddsområdena på arbetsplatsen är indelade och vad som utgör ett arbetsställe. Det exakta uppdraget för dig som huvudskyddsombud kan därför variera, men de huvudsakliga uppgifterna är desamma.
Nedan följer en generell uppdragsbeskrivning. Hör gärna med tidigare huvudskyddsombud, de lokala fackliga organisationerna och skyddsombuden på arbetsplatsen vad de har för förväntningar på rollen.
Rollen som huvudskyddsombud
När det finns fler än ett skyddsombud på arbetsstället ska enligt Arbetsmiljölagen ett av dessa utses till huvudskyddsombud. Alla huvudskyddsombud har således även ett uppdrag som skyddsombud i grunden och ett eget skyddsområde.
Val av huvudskyddsombud sker antingen av den fackliga organisation som det blivande huvudskyddsombudet tillhör eller av de lokala skyddsombuden. På vissa arbetsställen väljer de lokala fackliga organisationerna egna huvudskyddsombud och antalet huvudskyddsombud kan därför uppgå till fler än ett.
Uppdraget som huvudskyddsombud är ett ledaruppdrag där du i din roll stöttar och samordnar skyddsombuden så att ni tillsammans får ut mesta möjliga nytta av ert arbete. En annan central del i uppdraget är att bevaka arbetsmiljön på hela arbetsstället och arbeta för att utveckla arbetsmiljöarbetet i samråd med arbetsgivaren. Det innebär att du ska delta i alla frågor som rör arbetsmiljön i arbetsgivarens verksamhet, och kontrollera att arbetsgivaren uppfyller kraven kring systematiskt arbetsmiljöarbete.
För att få genomslag i arbetsmiljöarbetet behöver du ha regelbunden dialog med lokala fackliga organisationer. I många fall är huvudskyddsombudet adjungerad in i styrelsen. Det är också viktigt att du som är huvudskyddsombud är medlem i ett avtalsbärande fackförbund.
Ditt uppdrag
Nedan ges exempel på uppgifter som ingår i rollen som huvudskyddsombud.
- Bevaka arbetsmiljön och uppmärksamma arbetsgivaren på risker som rör flera skyddsområden.
- Bevaka att skyddsorganisationens uppbyggnad och organisering speglar arbetsplatsens och fungerar så att skyddsorganisationen kan verka korrekt och effektivt.
- Samarbeta och ha en tät dialog med facken på arbetsplatsen.
- Delta i central samverkan eller motsvarande och lyfta frågor till arbetsgivaren som rör mer än ett skyddsområde.
- Delta i skyddskommitténs arbete om sådan finns på arbetsstället.
- Ha regelbunden kontakt med, och stötta, skyddsombuden i arbetsmiljöfrågor.
- Verka för att det utses skyddsombud inom alla skyddsområden och att dessa får introduktion i uppdraget.
Stöd i ditt uppdrag
- Som huvudskyddsombud är du också skyddsombud och arbetsgivaren är då skyldig att se till att du får den utbildning du behöver för att kunna sköta ditt uppdrag. Ta kontakt med arbetsgivaren så snart du blivit vald.
- Fackförbundet ST erbjuder utbildningar till dig som huvudskyddsombud och de hittar du i utbildningsportalen. För att få tillgång till utbildningarna måste du vara registrerad som skyddsombud och huvudskyddsombud i vårt medlemsregister.
- Din lokala fackstyrelse har ansvaret för att du som huvudskyddsombud inte blir hindrad i ditt uppdrag. Sök upp styrelsen och samarbeta med dem i arbetsmiljöfrågor.