Ansvarig för värvning
Publicerad: 2021-05-04
|Uppdaterad: 2024-12-03
Du har fått förtroendet att representera dina kollegor på din arbetsplats. Tillsammans med tusentals andra förtroendevalda är du en viktig del av den svenska modellen och är med och spelar roll för utvecklingen av dina egna och medlemmarnas arbetsvillkor.
Fackförbundet STs uppgift är att arbeta för ökad facklig styrka och stärkt sammanhållning och solidaritet på arbetsplatsen. Vi finns också till för att företräda och tillvarata medlemmarnas fackliga intressen. Det här arbetet börjar med att lyssna. Det är dina och andra förtroendevaldas samtal med medlemmar som lägger grunden för Fackförbundet STs arbete.
Som förtroendevald är du dina kollegors representant på din arbetsplats, men också ambassadör för Fackförbundet ST. En annan viktig del av ditt uppdrag är att engagera och leda andra i det fackliga arbetet. För att lyckas behöver du ta ansvar för att förstå ditt uppdrag, se till att du har bra förutsättningar att kunna utföra det - och ofta prioritera bland olika uppgifter.
Nedan hittar du en generell beskrivning av rollen som värvningsansvarig. Uppdragsbeskrivningen är tänkt att kunna användas oavsett om du har ett uppdrag på klubb-, sektions-, eller avdelningsnivå. Exakt hur uppdraget ser ut där du jobbar beror på hur det fackliga arbetet är organiserat på din arbetsplats. Därför är det viktigt att du pratar med din närmsta styrelse innan du sätter igång.
Fyra huvuduppgifter
Oavsett uppdrag har alla förtroendevalda fyra huvuduppgifter: att kommunicera med, engagera, värva och stödja medlemmar. Vi finns till för våra medlemmar och för att stärka deras intressen på arbetsplatsen.
Rollen som värvningsansvarig
Värvning är ett av Fackförbundet STs viktigaste uppdrag. Genom att bli fler får vi större möjlighet att förbättra villkoren för alla STs medlemmar och samtidigt stärka det lokala fackets roll. Att vi är många är nyckeln till ett framgångsrikt fackligt arbete.
Som värvningsansvarig i styrelsen är det din uppgift att planera och driva värvningsarbetet på din arbetsplats. I din roll samordnar du värvningsarbetet, vilket bland annat innebär att:
- motivera andra förtroendevalda att värva nya medlemmar
- ta fram strategier för värvning
- vara kontaktperson i värvningsfrågor
En nyckel till framgångsrik värvning är att skapa engagemang för fackliga frågor på arbetsplatsen. Som värvningsansvarig är det ditt uppdrag att tillsammans med styrelsen eller lokala arbetsplatsombud anordna aktiviteter på arbetsplatsen.
Kom ihåg att fråga kollegor som inte är medlemmar än om de vill bli det och att uppmuntra dina fackliga kollegor att göra samma sak. Hjälp era lokala arbetsplatsombud att bli bekväma med att fråga kollegor som ännu inte är medlemmar om de vill bli det. Tillsammans blir vi starkare!
Nedan ges exempel på uppgifter som ingår i rollen som värvningsansvarig.
- Planera värvningsarbetet tillsammans med styrelsen och arbetsplatsombuden
- Anordna aktiviteter för alla kollegor tillsammans med styrelsen och arbetsplatsombuden
- Ta fram en värvningsplan för din arbetsplats. Här kan förbundskansliet vara till hjälp.
- Fråga nya kollegor om de vill bli medlemmar och uppmuntra arbetsplatsombud och andra förtroendevalda och medlemmar att göra detsamma
- Ta kontakt med och föra dialog med förbundskansliet om ni behöver stöd och hjälp i värvningsarbetet
- Omvärldsbevakning av ämnet värvning. Informera medlemmar om viktig information eller händelser som har med detta att göra.
Stöd i ditt uppdrag
Fackförbundet ST erbjuder en introduktionsutbildning som vänder sig till dig som är ny som förtroendevald. Därefter finns vidareutbildningar för olika uppdrag och arbetsuppgifter.
Din närmsta styrelse har ansvar för att introducera dig i ditt uppdrag och att i samråd med dig och arbetsgivaren se till att du får rätt förutsättningar att utföra det. Prata med din närmsta styrelse om vilket stöd du kan få och om det genomförs utbildningar eller andra aktiviteter lokalt.
Om ni behöver tips och idéer på värvande aktiviteter som ni kan genomföra arbetsplatsen finns förslag på st.org. Här hittar ni också trycksaker och annat material som kan vara användbart.
Det finns gott om synlighetsmaterial i ST Butiken. Se till att de lokala arbetsplatsombuden - och du själv - beställer hem och använder detta material.
Om du behöver ytterligare stöd eller hjälp med värvningsarbetet på din arbetsplats kan förbundskansliet hjälpa till. Hör av dig till oss om du behöver hjälp!