Två män och en kvinna pratar

Ansvarig för likabehandling

Publicerad: 2021-05-04

|Uppdaterad: 2024-12-03

Du har fått förtroendet att representera dina kollegor på din arbetsplats. Tillsammans med tusentals andra förtroendevalda är du en viktig del av den svenska modellen och är med och spelar roll för utvecklingen av dina egna och medlemmarnas arbetsvillkor.

Fackförbundet STs uppgift är att arbeta för ökad facklig styrka och stärkt sammanhållning och solidaritet på arbetsplatsen. Vi finns också till för att företräda och tillvarata medlemmarnas fackliga intressen. Det här arbetet börjar med att lyssna. Det är dina och andra förtroendevaldas samtal med medlemmar som lägger grunden för Fackförbundet STs arbete. 

Som förtroendevald är du dina kollegors representant på din arbetsplats, men också ambassadör för Fackförbundet ST. En annan viktig del av ditt uppdrag är att engagera och leda andra i det fackliga arbetet. För att lyckas behöver du ta ansvar för att förstå ditt uppdrag, se till att du har bra förutsättningar att kunna utföra det - och ofta prioritera bland olika uppgifter. 

Nedan hittar du en generell beskrivning av rollen som likabehandlingsansvarig. Uppdragsbeskrivningen är tänkt att kunna användas oavsett om du har ett uppdrag på klubb-, sektions-, eller avdelningsnivå. Exakt hur uppdraget ser ut där du jobbar beror på hur det fackliga arbetet är organiserat på din arbetsplats. Därför är det viktigt att du pratar med din närmsta styrelse innan du sätter igång. 

Fyra huvuduppgifter 

Oavsett uppdrag har alla förtroendevalda fyra huvuduppgifter: att kommunicera med, engagera, värva och stödja medlemmar. Vi finns till för våra medlemmar och för att stärka deras intressen på arbetsplatsen. 

Rollen som likabehandlingsansvarig 

Fackförbundet ST arbetar systematiskt mot alla former av diskriminering. Vi är ett förbund där alla på arbetsplatsen tillsammans driver sina frågor. Därför förordar vi att ni i styrelsen utser en likabehandlingsansvarig. 

  • OBS: Denna roll kallas ibland likabehandlingsansvarig och ibland jämställdhetsansvarig. Ansvaret och innehållet är dock detsamma oavsett vilken benämning som används där du jobbar. 

Som likabehandlingsansvarig har du det övergripande ansvaret för det lokala fackets arbete mot diskriminering och för en mer inkluderande arbetsplats. I ditt ansvar ingår att bevaka att förebyggande arbete enligt arbetsmiljö- och diskrimineringslagen utförs. Det handlar till exempel om arbetsgivarens ansvar att ta fram en likabehandlingsplan och att uppföljning kring aktiva åtgärder sker kontinuerligt. 

Du ska också veta vad som gäller om en medlem blir utsatt för diskriminering, sexuella trakasserier och kränkningar så att styrelsen kan agera. Ditt arbete är tätt sammankopplat med det arbete som görs av skyddsombud och/eller huvudskyddsombud. Därför är det en fördel att ha ett tätt samarbete med skyddsorganisationen på din arbetsplats. 

Om du har ett uppdrag på löneförhandlande nivå ska du också vara delaktig i arbetet med lönekartläggningar på din arbetsplats. 

Nedan ges exempel på uppgifter som ingår i rollen som likabehandlingsansvarig. 

  • Tillsammans med dina fackliga kollegor bevaka att det förebyggande arbete mot diskriminering som sker på arbetsplatsen är i linje med diskrimineringslagens regler om aktiva åtgärder 
  • Ofta medverkar du som likabehandlingsansvarig vid framtagandet av likabehandlingsplan eller -policy på arbetsplatsen 
  • Medverka i arbetet med jämställda löner på arbetsplatsen, till exempel genom att delta i arbetet med lönekartläggningar 
  • Omvärldsbevakning av likabehandlingsområdet. Informera medlemmar om viktig information eller händelser som har med likabehandling att göra 

Stöd i ditt uppdrag   

Fackförbundet ST erbjuder en introduktionsutbildning som vänder sig till dig som är ny som förtroendevald. Därefter finns vidareutbildningar för olika uppdrag och arbetsuppgifter. 

Din närmsta styrelse har ansvar för att introducera dig i ditt uppdrag och att i samråd med dig och arbetsgivaren se till att du får rätt förutsättningar att utföra det. Prata med din närmsta styrelse om vilket stöd du kan få och om det genomförs utbildningar eller andra aktiviteter lokalt. 

Ladda ner som PDF

Här kan du läsa uppdragsbeskrivningen som PDF.

Fackförbundet ST

Box 5308

102 47 Stockholm

Besök: Sturegatan 15

Telefon: 0771-555 444

E-post: st@st.org

Orgnr: 802003-2101

Följ oss