Ung man som sitter vid en laptop och anteckningsblock och ser fundersam ut

Vanliga frågor om tjänstledighet

Publicerad: 2022-12-19

|Uppdaterad: 2024-12-12

Här hittar du svar på vanliga frågor om att ta tjänstledigt och vad som gäller under en tjänstledighet.

Ja. Om du har varit ledig i mindre än ett år har du rätt att gå tillbaka till din arbetsplats två veckor efter att du meddelat arbetsgivaren att du har avbrutit studierna. Har du varit ledig i över ett år gäller en månad.

Nej, då måste du och din arbetsgivare ha en särskild överenskommelse om detta. Det beror på att din tjänstledighet grundar sig i studieledighetslagen. Det finns däremot inget som hindrar en arbetsgivare från att godkänna att du vid sidan av dina studier jobbar extra hos en annan arbetsgivare.

Ja, om ni kommer överens om det.

Nej. När du ansöker om en längre period av studieledighet är det viktigt att tänka på hur du utformar din ledighetsansökan. Om du till exempel vill jobba hos den arbetsgivare som du är studieledig från under lov så bör du söka flera ledighetsperioder åt gången. Specificera mellan vilka datum du vill vara ledig för studier och när du vill jobba.

All typ av utbildning som följer en studie- eller kursplan. Det kan till exempel vara ett program eller enstaka kurser på högskola eller folkhögskola, yrkesutbildning eller distansutbildningar av olika slag. 

Ja. Det är du själv som bedömer hur mycket ledighet du behöver för att kunna fullfölja studierna. 

Du kan till exempel välja att vara studieledig på 80 % även om du studerar på heltid, om du bedömer att det är möjligt att samtidigt arbeta kvar på 20 %. 

Du har dock bevisbördan att visa behovet av ledigheten på grund av studierna om arbetsgivaren skulle ifrågasätta omfattningen av ledigheten.

Enligt studieledighetslagen har du rätt att vara tjänstledig för studier om du uppfyller något av följande krav: 

  • Du har varit anställd hos arbetsgivaren de senaste sex månaderna 
  • Du har varit anställd hos arbetsgivaren minst 12 månader under de senaste två åren 

Din chef har möjlighet att skjuta upp din begärda studieledighet i sex månader från det att din ansökan om ledighet har lämnats in. Så tänk på att lämna in din ansökan i god tid innan du börjar studera. 

Om du är osäker på om du kommer att bli antagen till studierna bör du ändå ansöka om ledighet. Om studierna inte påbörjas kan du dra tillbaka din ledighetsansökan. Din rätt till studieledighet upphör om du inte blir antagen.

Omställningsstudiestödet

Från första oktober 2022 har du möjlighet att söka studieledigt med en stor del av lönen i behåll med hjälp av omställningsstudiestödet. Omställningsstudiestödet ger dig som är mitt i arbetslivet möjlighet till ett års ledighet – med ersättning – för att kompetensutveckla dig och på så sätt få en större trygghet på arbetsmarknaden.

För att ha rätt till studiestödet behöver du ha jobbat i minst åtta år under en fjortonårsperiod. Syftet med studierna är att du ska öka din anställningsbarhet, det vill säga att du skaffar dig kunskaper som efterfrågas av arbetsmarknaden. Det behöver dock inte vara kopplat till ditt nuvarande jobb.

Det är inte alla studier som berättigar till omställningsstudiestödet. Det ska vara studier som ökar dina chanser på arbetsmarknaden. Det är bara studier i Sverige som omfattas av stödet. Ansökan skickas in till Centrala studiestödsnämnden, CSN, som är den myndighet som fattar beslut om rätten till studiestödet. Lägsta studietakten är 20 procent och den kortaste studieperioden för att beviljas studiemedel är fem dagar.

Din omställningsorganisation kan ge dig vägledning och rådgivning om omställningsstudiestödet.

Frågan regleras inte i centrala avtal utan hanteras lokalt. Stäm av detta med arbetsgivaren innan du går på tjänstledighet. Finns ingen överenskommelse kan du inte kräva att få ta del av lönerevisionen om du är tjänstledig.

Ja, under förutsättning att du har rätt till närståendepenning från Försäkringskassan.

Om du avstår från att arbeta för att vårda en närstående person som är svårt sjuk kan du få närståendepenning. Du kan få närståendepenning även när du vårdar den sjuke på sjukhus. Med svårt sjuk menas sjukdomstillstånd som innebär ett påtagligt hot mot den sjukes liv. Både du själv och den sjuke måste vara försäkrade i Sverige och vården ska ges i Sverige eller i annat EU-land. Meddela din arbetsgivare så snart som möjligt att du behöver vara ledig och om du kan ange hur länge du behöver vara ledig. 

Till närstående räknas anhöriga, men även andra som har nära relationer med den sjuke. Det kan till exempel vara vänner eller grannar.

Fackförbundet ST

Box 5308

102 47 Stockholm

Besök: Sturegatan 15

Telefon: 0771-555 444

E-post: st@st.org

Orgnr: 802003-2101

Följ oss