Kvinna som sitter med ryggen mot kameran på en ställning som går ut i vattnet

Vanliga frågor om semester

Publicerad: 2022-12-19

|Uppdaterad: 2024-12-12

Här hittar du våra svar på vanliga medlemsfrågor om semester.

Enligt Semesterlagen har du rätt att avbryta din semester om du blir sjuk. Anmäl snarast möjligt till din arbetsgivare att du är sjuk och vill avbryta din semester. När det är gjort kan du spara dina semesterdagar till ett senare tillfälle. Kom ihåg att du måste ansöka igen och få din nya semester beviljad av din arbetsgivare.

Vab under semestern

Om ditt barn blir sjukt under semestern kan du på motsvarande sätt byta semesterdagar mot tillfällig föräldrapenning (vab). Kontakta din arbetsgivare och Försäkringskassan om detta inträffar.

Du har normalt rätt att vara semesterledig minst fyra veckor under perioden juni till och med augusti oavsett om du tjänat ihop till semesterlön eller ej. Hör efter med ditt lönekontor om hur många dagars semester med semesterlön du har rätt till och ta därefter ställning till hur länge du i övrigt vill vara semesterledig, utan semesterlön.

Ja, du har rätt att få ut fyra veckors sammanhängande semester under juni till augusti, såvida inte andra bestämmelser finns i kollektivavtal. Även utan kollektivavtal får semestern förläggas till annan tid, om det finns särskilda skäl för det.

Kolla lokala avtal

Andra bestämmelser finns inte i något av förbundets centrala avtal, men det kan förekomma lokala avtal. Observera att du har rätt till obetald ledighet om du inte tjänat in semesterlön.

Semestern är till för att du ska få den ledighet som krävs för att du ska kunna återhämta dig och vara frisk. Därför säger semesterlagen att även om det är arbetsgivaren som styr när semester läggs ut så är de skyldiga att ge dig fyra sammanhängande veckors semester. Det är med andra ord arbetsgivaren som är ansvarig för att du ska kunna få fyra veckor sammanhängande ledigt. 

Vanligare med vintersemester

Men det måste inte vara på just sommaren om du inte själv vill det. Det blir allt vanligare att folk väljer att fly mörkret med en längre semester på vintern till exempel. Men, då måste du göra en överenskommelse med din chef om att semestern inte ska läggas ut under sommaren. Skriv i så fall ned vad ni kommer överens om och kom ihåg att du inte kan spara de första 20 dagarna, dom måste läggas ut under året.

Du har rätt att få veta när du får semester. Om din chef väljer att förlägga semester till andra datum än de som du ansökt om, ska du få besked senast två månader innan ledighetens början, enligt semesterlagen.

Kolla lokala avtal

Det kan också finnas lokala kollektivavtal som reglerar förläggning av semester och besked.

Särskilda skäl

Om det finns särskilda skäl får din chef ge besked senare, till exempel om du är nyanställd och har anställts alltför nära semesterperioden eller alltför nära intjänandeårets utgång. Det kan också vara att du har en särskild befattning som gör att du inte kan få besked i tid med hänsyn till säkerheten på arbetsplatsen eller viktiga samhällsintressen.

Besked om semester

Beskedet ska lämnas på ett sätt som gör att du har möjlighet att ta del av det, t.ex. genom anslag på arbetsplatsen, personligt meddelande eller besked till det lokala facket.

Observera att om du inte får något besked från arbetsgivaren kan du inte tolka det som att semestern är beviljad. Kontakta istället arbetsgivaren och påpeka att du inte fått besked.

Ja, om du har tjänat in fler än 20 semesterdagar. Din arbetsgivare är skyldig att lägga ut 20 semesterdagar per år, men överskjutande dagar har du rätt att spara till ett senare semesterår.

Kolla lokala avtal

Enligt semesterlagen får du dock högst spara fem semesterdagar i fem år (kollektivavtal kan innehålla andra bestämmelser), således högst 25 semesterdagar.

Men, enligt kollektivavtal kan det vara så att du kan spara fler än 25 semesterdagar, t ex om du  jobbar på en statlig myndighet har möjlighet spara dagar utöver 20 betalda dagar per år och får ha max totalt 30 sparade dagar.

Om du har tänkt ta ut sparad semester i anslutning till att du tar ut årets semester, ska du anmäla detta till din arbetsgivare i samband med att semestern bestäms.

  • Tänk på att du inte har rätt att ta ut sparade dagar förrän du tagit ut årets semester.
  • Enligt semesterlagens regler har du rätt att ta ut sparade semesterdagar det år du själv önskar om det inte finns särskilda skäl mot en sådan förläggning. 
  • Om du vill ta ut minst fem sparade semesterdagar så ska dessa dagar förläggas tillsammans med årssemestern i en följd om inte annat har avtalats. 

Kolla lokala avtal

Semesterlönen för sparade dagar ska beräknas på samma sätt som årets semester om inte något annat finns reglerat i kollektivavtal.

Ja, samma regler för att ta ut semester gäller när du är sjuk som när du arbetar. Det innebär att din arbetsgivare inte ska neka dig semester på grund av att du är sjuk, utan ska behandla din semesteransökan som vanligt. 

Tänk dock på att du kanske tjänat in färre antal betalda semesterdagar om du varit sjuk i mer än 180 dagar.

Samma regler för semesterledighet gäller oavsett om du är föräldraledig eller i tjänst. Du kan därför ansöka om semesterledighet precis som vanligt. Om du tar ut semester påverkar det inte din föräldraledighetsperiod. Du gör bara ett avbrott i den period som du beviljats föräldraledighet för.

Planera med chefen

Planera gärna tillsammans med din chef hur du ska göra med semestern under din föräldraledighet. Du har bara rätt att spara de semesterdagar som överstiger 20, eftersom arbetsgivaren är skyldig att lägga ut 20 semesterdagar. Om du under året tjänar in färre än 20 dagar måste arbetsgivaren lägga ut all ledighet det året.

Förskottssemester kan man bara få om det finns ett separat intjänande år (år 1) och ett efterföljande så kallat uttagsår (år 2). För att man ska få semesterlön när man är nyanställd utan att ha haft ett intjänandeår så får man förskottssemester. Vid uttag av förskottssemester uppstår en skuld till din arbetsgivare som motsvarar det löneavdrag som annars skulle ha gjorts om du tagit ut obetald semester. 

Skulden avskrivs efter fem år eller om du blir uppsagd på grund av arbetsbrist eller sjukskriven. Skulle du däremot säga upp dig själv innan skulden är avskriven blir du återbetalningsskyldig. Du är inte skyldig att ta ut förskottssemester. Observera att alla arbetsgivare inte erbjuder förskottssemester. Det är en möjlighet inte en rättighet. Om du vill kan du även ta ut obetald semester eller välja att inte ta ut någon semester alls. Arbetsgivaren kan inte tvinga dig att ta ut obetald semester.

Ja, du kan inte neka till att avbryta din semester om din chef beordrar dig. Fråga därför din chef rakt ut om det är en beordran. I regel finns dock inte någon skyldighet för dig som arbetstagare att vara kontaktbar för arbetsgivaren när du har semester. 

Din chef måste ha synnerliga skäl för att kunna avbryta eller dra in en redan beviljade semester. Med synnerliga skäl menas sådant som inte har kunnat förutses. Ett exempel kan vara att alla anställda på arbetsplatsen blir sjuka. Om endast en anställd blir sjuk ska det dock ingå i din chefs normala personalplanering och anses alltså inte som synnerliga skäl. 

Om din chef ändrar en tidigare beslutad semesterförläggning och hen inte har synnerliga skäl för detta, kan fackförbundet ST begära förhandling för dig om kollektivavtalsbrott. Detta sker ofta i efterhand, vilket innebär att det är viktigt att du först gör som chefen har beordrat dig och att du också tar kontakt med det lokala facket eller ST-Direkt. 

Om vi får rätt i en förhandling innebär det att du kan få allmänt skadestånd eller motsvarande ekonomisk ersättning för den olägenhet som semesterändringen medför.

Din chef är skyldig att ersätta dig för den ekonomiska skada som kan uppstå, till exempel kostnader för att boka om en redan betald resa.  

Svaret är skrivet utifrån semesterlagens regler men det kan finnas kollektivavtal på din arbetsplats som ger dig rätt till mer generösa överenskommelser kring semester, hör med din lokala fackrepresentant.  Har du fler frågor om semester hör gärna av dig till ST Direkt på 0771-555 444. Du kan också maila på stdirekt@st.org

Fackförbundet ST

Box 5308

102 47 Stockholm

Besök: Sturegatan 15

Telefon: 0771-555 444

E-post: st@st.org

Orgnr: 802003-2101

Följ oss