Två kvinnor som pussar ett barn mellan dem

Vanliga frågor om föräldraskap och arbete

Publicerad: 2022-12-20

|Uppdaterad: 2024-12-12

Du kan få ersättning från Försäkringskassan om du behöver stanna hemma från jobbet eller mister a-kassa för att vårda sjukt barn. Detta gäller även om du följer med till doktorn, barnavårdscentral, barn och ungdomspsykiatri eller tandläkare.  

Allt detta gäller barn som är 8 månader upp till 12 år.  Undantag kan finnas, till exempel om barnet omfattas av LSS (lagen om särskilt stöd). I vissa fall godkänns vab för barn mellan 12 och 15 år också. Till exempel om barnet är så sjukt att det inte klarar sig själv. Då behöver du ett läkarutlåtande.     

Du kan inte vabba om förskolan har studie- eller planeringsdagar. Då kan du ansöka om semester eller använda föräldraledighetsdagar om du har sådana kvar.

Du får ersättning i max 120 dagar per år och barn. Om ni är flera som vabbar delar ni på dagarna. Vid allvarligare sjukdom finns möjlighet att få ännu mer.  

Du kan ansöka om föräldrapenning när du är åter i arbete. 

Arbetsgivaren får inte neka dig att vabba. Du får heller inte missgynnas på jobbet för att du behöver vara hemma med sjukt barn.  

Javisst! Du kan också vabba 75 %, 50 %, 25 % eller 12,5 % av en dag.

Ja, om barnet är sjukt eller smittat längre tid än sju dagar måste du kunna visa ett intyg från en läkare eller sjuksköterska  till Försäkringskassan från och med den åttonde dagen som barnet är sjukt. Som första dag räknas den första dagen som du eller den andre föräldern tar ut tillfällig föräldrapenning. Även de dagar du inte tar ut någon tillfällig föräldrapenning, till exempel lördagar och söndagar, räknas in i de sju dagarna.

Absolut! Om du är gift eller sambo med någon annan än barnens förälder kan de vabba på samma villkor som du. Samma gäller för någon du varit gift med eller har barn med föräldern. Någon som har rättslig vårdnad kan också vabba. 

Även släktingar, grannar och kompisar som vill ställa upp får vabba för ditt barn. De behöver anmäla sig till Försäkringskassan första gången. Sen måste ni båda skriva under en pappersblankett som kommer via post. Kravet för ersättning är att personen avstått från sitt jobb. 

Mor- och farföräldrar får såklart också hjälpa till. Men om de har gått i pension så kan de inte få någon ersättning.

Ja, du tjänar in både allmän pension och tjänstepension under din föräldraledighet. För tjänstepension kan dock intjänandet vara begränsat till en viss tid av föräldraledigheten beroende på hur pensionsavtalet ser ut. Kontrollera med ditt lokala fack vad som gäller på din arbetsplats.

Din intjänade pension registreras automatiskt. Kolla gärna uppgifterna för din allmänna pension i det ”orangea kuvertet”. Din tjänstepension kan du kolla hos www.spv.se om du är anställd på statlig myndighet och www.collectum.se om du är anställd på bolag.

Din arbetsgivare är i det här läget inte skyldig att betala ut lön. Du kan däremot ha rätt att vara föräldraledig enligt Föräldraledighetslagen. Andra alternativ kan vara att du kommer överens med din arbetsgivare om att arbeta hemma eller att ta ut semester eller tjänstledighet.

Om ditt barn blir sjuk under den tid du har semester kan du vabba. Du måste kontakta din arbetsgivare och ändra din semester till vab. Du kan bara vabba om du semestrar i Sverige eller i ett annat EU-land.

Om du har två eller fler barn som är sjuka samtidigt så kan ändå inte fler än en person vabba.  Undantag gäller endast om något barn behöver läggas in på sjukhus. Då godkänns att en är hemma och en på sjukhuset.  

Ja, du kan avbryta din föräldraledighet och återuppta ditt arbete i samma omfattning som före ledigheten (15 § föräldraledighetslagen).  

Tänk på att:  

Snarast möjligt meddela arbetsgivaren om att du vill komma tillbaka. Om ledigheten är tänkt vara en månad eller längre kan arbetsgivare skjuta på din återgång i högst en månad. Grundprincipen är att du har rätt att komma tillbaka till dina ordinarie eller likvärdiga arbetsuppgifter.

Ja, det gör du. I Föräldraledighetslagen § 16 finns förbud för arbetsgivare att missgynna föräldralediga till exempel när det gäller lön och villkor. Därmed finns det också lagstadgat stöd för den som är föräldraledig att behandlas lönemässigt som om en vore i tjänst.

Fackförbundet ST

Box 5308

102 47 Stockholm

Besök: Sturegatan 15

Telefon: 0771-555 444

E-post: st@st.org

Orgnr: 802003-2101

Följ oss