8 mars 2021

STs internationella kvinnodagsvecka

Välkommen på digitala träffar med spännande föreläsare som Amelia Adamo, Josefin Grände, Charlotte Signahl, Gunnar Wetterberg, Agneta Nyholm och många fler. Alla evenemang sker i samarbete med Sensus och sänds via Zoom. Tipsa en kollega och anmäl dig på någon av länkarna nedan redan idag!

Kvinnor och ekonomi med Amelia Adamo

Måndag 8 mars kl. 12:15-13:00

Föreläsningen handlar om vikten av att ha en egen ekonomi, att ha ett "fuck off-kapital", att tidigt börja ett sparande och hur man kan stimulera kvinnor till ökat sparande och få intresse för hur man kan öka sitt kapital genom kunskap som inte innebär att du är ett aktieproffs.

Och hur ska man få en shoppingbesatt att lyssna? Amelia Adamo använder sig både av egna erfarenheter och kunskap från de många åren som kvinnoredaktör.

Om föreläsaren

Amela Adamo är publicist, skapare av kvinnotidningarna Amelia, Tara och M Magasin tidigare bl a featurechef på Aftonbladet, Stora Journalistpriset två gånger, ambassadör för Hjärt -Lungfonden, fältarbete tillsammans med UNICEF.  73 år, sambo och farmor till 5 barnbarn.

Har nyss utkommit med boken Kvinnoarvet, 10 kapitel samlade erfarenheter av att vara kvinna och chef. 

Till anmälan

Leve 8:e mars, internationella kvinnodagen/ jämställdhet, jämlikhet och rättvisa med TCO:s ordförande Therese Svanström

Måndag 8 mars kl. 18:00-19:00

Hur atypiska anställningsformer (provanställning, visstidsanställning, projektanställning) drabbar särskilt kvinnor, och vad vi har gjort hittills åt det. Med tanke på den pågående pandemi hur distansarbetet har påverkat arbetarkvinnor på gott och ont.

Till anmälan

Inte medlem än?

Ett medlemskap i Fackförbundet ST ger dig många förmåner, både i arbetslivet och utanför. Allt från fackligt stöd, karriärtjänster, inkomstförsäkring och intressanta utbildningar och evenemang. Här kan du bli medlem om du inte redan är det!

Träffa fackets starka kvinnor i Beirut

Måndag 8 mars kl. 18:30- 20:00 

Välkommen till en träff med STs internationella partners från Beirut i Libanon som kommer att berätta om arbetet för att stärka kvinnors ställning i fackföreningsrörelsen i Mellanöstern- och Nordafrika. ST driver tillsammans med världsorganisationen för offentliganställda (PSI) och med stöd av Union to Union ett utvecklingssamarbete med ett flertal förbund i regionen som bidragit till att fler kvinnor börjar organisera sig fackligt.

Vid mötet deltar Najwa Hanna, Regional Sekreterare för den Arabisk regionen vid Public Services International och en lokal representant och projektdeltagare i det jämställdhetsprojekt som ST stöttar i Mellanöstern och Nordafrika.

Samtalet kommer att fokusera på kvinnors organisering i fackföreningsrörelsen och deras kamp mot könsdiskriminerande lagar och strukturer. Vi kommer att erbjuda möjlighet att ställa frågor direkt till våra partners.

Till anmälan

Konsekvenser av mäns våld mot kvinnor i nära relationer med Josefin Grände

Tisdag 9 mars 14:00-16:00

Föreläsningen kommer handla om alla verksamheter som möter människor möter också de som utsätts för och de som utövar våld i nära relationer. Josefin Grände, psykoterapeut, föreläsare och författare,  belyser våldets uttryck och konsekvenser, samt hur vi, oavsett roll och funktion, har möjlighet att bidra till att människor får möjlighet att leva liv fria från våld. 

Till anmälan

Men har du ingen humor eller?  – en föreläsning om härskarteknik, trakasserier och hur mobbning dödar vår motivation 

Tisdag 9 mars kl.18.00-20.00

En föreläsning om hur vi utsätter och utsätts för ful makt och vad du kan göra åt det. Hur det påverkar motivationen och hur vi skapar en god arbetsmiljö. Vi övar och prövar många av de knep som hjälper oss att bli medvetna om härskarteknikerna för att motverka de effekter som de har på oss själva och andra. 

Charlotte kopplar även härskarteknik med diskrimineringslagstiftning, frågor om bemötande och till exempel kränkande särbehandling, trakasserier, sexism, homofobi, rasism, makt, etnicitet, hbtq, jämlikhet och jämställdhet. Ur innehållet:

  • Vilka är härskarteknikerna och hur fungerar de?
  • Hur förlorar vi långsiktigt på att använda härskartekniker och varför gör vi det?
  • Varför råkar vi använda dem och vad gör vi när vi blir utsatta?
  • Kort om genus-, norm- och maktteorier.

Om föreläsaren

Charlotte Signahl har utbildat och föreläst inom området motivationspsykologi, mänskliga rättigheter, mångfald och diskriminering sedan slutet av 1990-talet. Charlotte är mest intresserad av varför vi människor beter oss som vi gör och hur vi kan möta andras beteende och kanske förändra vårt eget när det behövs.

Till anmälan

Inget att vänta på – våldsprevention

Tisdag 9 mars kl. 8:00-9:30

För att förebygga våld krävs samarbete över professionsgränserna. Det behövs också modiga och uthålliga ledare och medarbetare som vågar pröva nya vägar. Jämställdhetsmyndigheten har reviderat handboken ”Inget att vänta på” som gav ut första gången 2015 av MUCF. Det har skett i samarbete med riksorganisationerna Män och UNIZON. ”Inget att vänta på” ger konkret vägledning för hur ett systematiskt och kunskapsbaserat våldsförebyggande arbete kan genomföras i fem steg.

Till anmälan

Genus och ledarskap

Tisdag 9 mars kl. 12.15 – 13.00

Är det svårare för kvinnor att få ledande positioner? Finns det något som kan kallas kvinnligt ledarskap? Har kvinnor och män som chefer lika eller olika beteendemönster? Och vad är orsaken till eventuella skillnader eller likheter i sättet att leda på?

Till anmälan

Vad innebär diskriminering enligt lagen?

Onsdag 10 mars kl. 12:00 - 13:30

Antidiskrimineringsbyrån Stockholm Norr föreläser om vilka diskrimineringsgrunderna är, vilka former av diskriminering finns det, vem är skyddad och vilka områden är skyddade? Vi lyfter och får samtala kring olika fall kopplade framförallt till diskrimineringsgrunden kön för att reflektera kring hur diskrimineringslagen och tillämpningen av denna.

Till anmälan

Yoga för kontorsarbetare

Onsdag 10 mars kl.18:30 - 20:00 (Passet tar ca 75 min).

Välkommen till en yogaklass online med fokus på att sträcka ut överkropp och axlar (som ofta blir stela vid kontorsarbete). Yogaklassen passar bra både för nybörjare och mer vana yogautövare. Du kommer att lära dig enkla yogapositioner som du kan använda dig av i vardagen när du arbetar för att snabbt minska spändhet och värk i nacke och axlar.

Du behöver ett underlag på golvet, till exempel en filt eller en yogamatta.
Frida Trönnberg, som kommer att leda klassen, har praktiserat yoga i 15 år och undervisat och instruerat inom kampsport och yoga hela hennes vuxna liv. Frida har flera olika utbildningar bland annat inom vinyasayoga, traumaanpassad yoga och yoga för bäckenbotten. 

Till anmälan

Jämställdhet i världsklass – hur når vi dit?

Torsdag 11 mars kl. 12-13 med frågestund 13-13:30

Följ med på en spännande resa till Island som år efter år kammar hem den världsledande positionen i jämställdhet och rankas som det bästa landet i världen för kvinnor att leva i. Under föredraget får du veta Islands bakgrund, hur de gjorde, hur deras ledarskap ser ut och vad som gjort att de tagit så stora språng men också vilka utmaningar de har idag. Efter det kommer vi att titta på hur vi kan omsätta Islands framgångsstrategier i Sverige och på våra egna arbetsplatser. 

Om föreläsaren

Agneta Nyholm, är svensk skribent och författare. Hennes böcker har sålt i över 250.000 exemplar. Hon har utbildat i ledarskap i tio år på Sofiainstitutet. Hon är en rolig futurist, samhällsdebattör och opinionsbildare.

Till anmälan

Kvinnor i staten genom tiderna

Torsdag 11 mars 18:00-19:00 samt frågestund 19:00-19:30

STs förbundsordförande Britta Lejon inleder med STs syn på jämställdhet och hälsar alla välkomna till kvällens föreläsning. I år är det hundra år sedan riksdagen fattade det avgörande beslutet om kvinnornas rösträtt - men det dröjde ända till 1925 innan statens fullmaktstjänster öppnades för kvinnor. Det moderna Sverige började växa fram vid 1800-talets mitt, men kvinnorna fick slå sig in i moderniteten. Utbildning, lärartjänster, löner - allting måste erövras. Om milstolparna på vägen berättar Gunnar Wetterberg, historiker och författare 

Till anmälan