Foto på Nuru Magram

Skyddsombudet: Vi på facket kämpar för dig

Publicerad: 2022-03-15

Som skyddsombud på pendeltågen i Stockholm har Nuru Magram en viktig uppgift. Hon har hjälpt kollegor som varit med och sexuella trakasserier och rasism på jobbet eller som hamnat i konflikt med arbetsgivaren. Men hon hanterar också mer vardagliga frågor om schema, semester och övertid. “Varför ska jag sitta och gnälla när jag kan påverka?” säger hon.

Berätta om hur du blev fackligt aktiv! 

– Jag har varit fackligt engagerad i mer än fem år. Första året var jag väldigt anonym men sen började jag hitta min plats mer och mer. Man väntade ju på att någon skulle säga åt mig vad jag skulle göra. Men sen när jag hade gått de fackliga kurserna så började jag fatta att det är ju mycket eget arbete. Man får hitta de saker man känner och brinner för. 

Vad ger det dig att vara förtroendevald? 

– Det ger mig stor glädje först och främst. Och sen är det ett ställe där jag faktiskt kan påverka. Jag kan finnas till för andra människor på ett annat sätt, för jag har facket bakom mig. Jag går inte in som en privatperson utan jag har mitt huvudskyddsombud, andra skyddsombud, ordförande, styrelsen, allihop bakom mig. Jag har det här stödet så jag kan känna att jag inte är utsatt och ensam. För mig ger det väldigt mycket. 

Varför behövs facket? 

– Om facket inte fanns skulle det vara bedrövligt kan jag säga. Även om folk har sina idéer “Men varför ska jag vara med, vad får jag där?” Ja, men du har det där avtalet för att det förhandlades fram, du har den här funktionen eller den här grejen för att facket var där och kämpade för dig. 

Facket behövs för att det sker så mycket på arbetsplatser runtom just nu. Det är så mycket som inte står rätt till. Även på arbetsplatser där det finns ett fack och avtal så försöker arbetsgivaren ändå göra saker som inte är korrekta. Då kan ni tänka er vad som skulle hända om inte det skyddet fanns.  

Varför engagerar du dig fackligt? 

– Jag blev aktiv för att jag råkade ut för några incidenter och varje gång jag gick till facket var det något som fattades – och det var folk som såg ut som mig. Jag insåg hur viktigt det var att folk som inte är enbart svenskar också är med i facket, som kan tackla andra frågor som en svensk inte kan sätta sig in i till 100 %. Sen var det ju också åldern, man såg att det var en viss ålder på dem som var med i styrelsen och på de höga posterna. Jag kände lite ”Var är de unga människorna?” så det var också en aspekt som gjorde att jag gick med.  

Och så hade jag faktiskt en jättebra person som stöttade mig, som sa ”Kom med Nuru, vi behöver dig” så det pushade mig också. Så jag fick gå bredvid honom. Den rollen har jag övertagit, nu är det jag som tar hand om de nya och blir deras skyddsängel. Man vägleder dem att hitta sin plats, för jag vet hur det var när jag själv kom in. 

"Facket behöver representation och jag är en del av den representationen, men vi behöver bli fler!"

Varför tycker du att det är viktigt med representation inom facket? 

– För mig var det ju viktigt att folk fick se mig där, för då kunde de också förstå att “Nuru är ju med, hon är ju inte svensk och hon är kvinna”. Det blev en grej att folk kom till mig, även de som inte gick till facket annars, de kom till mig och började prata och fråga. Förut vågade de inte det, de kände kanske att frågan var för dum, att de inte kunde språket tillräckligt bra men det är ju så dumt för på min arbetsplats har vi verkligen folk från hela världen. Så det visade att det är väldigt viktigt med representation.  

Eftersom jag är med nu blir jag också ett verktyg för de andra i styrelsen, så att de får lära sig mer. Jag tycker nu när jag har varit med i några år, så ser jag även i min omgivning att de verkligen har förstått och tar det seriöst och engagerar sig, ibland mer än mig till och med! Då blir jag ju jätteglad, för då är “my mission complete”. 

Facket behöver representation och jag är en del av den representationen, men vi behöver bli fler. 

Bli förtroendevald

Vill du också engagera dig i facket? Läs mer om hur du går till väga

Läs mer

Fackförbundet ST

Box 5308

102 47 Stockholm

Besök: Sturegatan 15

Telefon: 0771-555 444

E-post: st@st.org

Orgnr: 802003-2101

Följ oss