Illustration över avtalsrörelsen 2025 inom spårtrafik

Avtalsrörelsen 2025 inom spårtrafik

Publicerad: 2025-02-20

Under avtalsrörelsen 2025 förhandlar Fackförbundet ST om ett nytt kollektivavtal inom avtalsområdet spårtrafik. Spårtrafik omfattar dig som till exempel arbetar inom Green Cargo, SJ, Transdev, VR Sverige eller Euromaint. Det nuvarande kollektivavtalet löper ut 30 april i år. Fackförbundet STs motpart i förhandlingarna är Almega Tågföretagen.

På den här sidan kommer du som är anställd inom spårtrafik att kunna läsa om de viktigaste etapperna i resan mot ett nytt kollektivavtal.

Avtal25 inom spårtrafiken: Viktiga datum

Under hösten 2024 samlade Fackförbundet ST in medlemmarnas åsikter. Dessa har Fackförbundet ST analyserat och format om till krav.

  • 20 februari 2025: Fackförbundet ST växlar krav med Almega Tågföretagen

Läs mer: Tågpersonal kräver slopad karensdag [Pressmeddelande]


  • Mars - april 2025: Förhandlingar pågår
  • 30 april 2025: Det nuvarande kollektivavtalet löper ut  
Sofia Torrberg, ombudsman på Fackförbundet STSofia Torrberg, ombudsman på Fackförbundet ST

3 frågor till Sofia Torrberg – förhandlingsledare i spårtrafikens avtalsrörelse

Vad bygger Fackförbundet STs krav på i årets avtalsrörelse?

När vi kliver in i förhandlingsrummet är det viktigt att vi träffar rätt. Kraven vi driver baseras därför på en gedigen undersökning bland våra medlemmar som gjordes under hösten 2024. I den fick alla medlemmar möjlighet att svara på vilka frågor de tycker är viktigast att vi driver och hur de upplever sin nuvarande arbetssituation.

Vad tycker Fackförbundet STs medlemmar?

Medlemmarnas viktigaste fråga är lönen. Att ha löner som följer den övriga arbetsmarknaden ska vara en självklarhet. Och är det viktigast för våra medlemmar, blir det viktigast för oss vid förhandlingsbordet också. Den näst viktigaste frågan för våra medlemmar handlar om arbetstid. Just nu kantas arbetstiden av långa perioder borta från hemmet och oförutsägbara schemaläggningar. Det skapar en kraftig obalans mellan arbete och fritid. Det här är något vi på olika sätt försöker hantera i förhandlingsrummet, både genom att kräva en generell arbetstidsförkortning men också genom att hitta fler lösningar på obalansen mellan arbete och fritid.

Vill du lyfta fram en annan fråga utöver lön och och arbetstid?

Ja, vi har också medlemmar som upplever en ohållbar situation kopplat till ensamarbete. Det handlar både om medlemmar som bokstavligen riskerar sina liv vid bland annat vid växling och på bangårdar. Och lokförare som lämnas helt själva i mycket utsatta positioner, exempelvis när personer hoppar framför tågen eller det uppstår en hotfull situation ombord på tåget. Det har arbetsgivarsidan försökt åtgärda med tekniska lösningar, men det funkar inte. Det behövs mer personal som kan stötta upp och hjälpas åt när olyckor sker, och för att förhindra att de över huvud taget uppstår! 

Spårtrafik: Det här vill Fackförbundet ST

Fackförbundet ST vill att medlemmars kommande löneökningar ska följa den övriga arbetsmarknaden och det så kallade märket. Vi vill också se en individgaranti som innebär att alla medlemmar garanteras en löneökning.

Dagens karensdag leder till stor ojämlikhet mellan den som alltid måste vara på plats på jobbet och den som kan arbeta hemifrån. Många går till jobbet trots att de är sjuka – inte för att de vill, utan för att de inte har råd att stanna hemma. Resultatet? Ökad smittspridning och längre sjukfrånvaro på sikt.

Därför vill Fackförbundet ST att karensdagen inom spårtrafiken slopas, och att medlemmar får sjuklön från första dagen.

Tekniska säkerhetslösningar räcker inte – ensamarbete vid särskilt utsatta arbetsuppgifter fortsätter att kosta människoliv och orsaka enorma trauman bland våra medlemmar. 

Därför vill Fackförbundet ST se ett förbud mot ensamarbete vid de mest olycksdrabbade uppgifterna inom spårtrafiken, bland annat vid växling, på bangård och resande tåg. 

Långa resesträckor och väntetider mellan avgångar är en del av vardagen inom spårtrafiken. Trots det finns idag inga tydliga garantier för rastlokaler, toaletter eller övernattningsmöjligheter. I praktiken kan det betyda att våra medlemmar själva måste leta efter en plats att vila på, betala för toalettbesök eller stå utomhus i timmar – trots att de är i tjänst. 

Det här vill Fackförbundet ST förändra, genom tydliga regler som garanterar rätten till övernattning och rastlokaler med grundläggande bekvämligheter vid arbete på annan ort.

Balansen mellan arbete och fritid utmanas ständigt inom spårtrafiken – långa arbetsdagar, obekväma scheman och begränsade möjligheter till återhämtning sliter på våra medlemmar. Därför vill Fackförbundet ST se en arbetstidsförkortning för alla medlemmar inom spårtrafiken.

Spårtrafik: Fackförbundet STs yrkanden

Ladda ner Fackförbundet STs yrkanden inom spårtrafik och ta del av våra krav i sin helhet. 

Fackförbundet ST

Box 5308

102 47 Stockholm

Besök: Sturegatan 15

Telefon: 0771-555 444

E-post: st@st.org

Orgnr: 802003-2101

Följ oss