Rekryterare delar med sig av tips i kontorsmiljö

Rekryterarnas bästa tips när du söker jobb

Det kan vara svårt att veta vad en arbetsgivare letar efter i en ansökningsprocess. Därför har vi frågat rekryteringsansvariga på fyra statliga arbetsplatser hur deras rekrytering går till. Detta är deras bästa tips till dig.

Nå dina mål med STs karriärtjänster

Vi vill ge dig de bästa möjliga förutsättningarna för att gå framåt, växa och trivas i ditt yrkesliv. Samtliga tjänster är kostnadsfria och ingår i ditt medlemskap.

Läs mer >>

 

Hur ser en bra ansökan ut?

Det finns ett par tumregler att hålla sig till; du måste veta vem du skriver för och sätta dig in i arbetsgivarens situation, brevet bör svara på varför de ska anställa dig och varför du söker jobbet och det måste framkomma att du är påläst om arbetsgivaren och rollen.

Pontus Palmedal, gruppchef på Trygghetsstiftelsen

Utgå ifrån de kvalifikationer som efterfrågas när du skriver din ansökan. Visa på ett tydligt sätt hur du uppfyller dem. Var stringent, inte alltför långrandig och ha en tydlig struktur.

Mari Hammarbäck, personalhandläggare på Tillväxtverket

Lägg ner ordentligt med ansträngning på din ansökan och visa att du har den kompetens som krävs utifrån tjänsten. Om du inte motsvarar ska-kraven i annonsen blir du med stor säkerhet bortplockad.

Gunilla Ajdert Lundell, personalhandläggare på Riksdagsförvaltningen

Utgå ifrån de kvalifikationer som efterfrågas när du skriver din ansökan. Visa på ett tydligt sätt hur du uppfyller dem.

Mari Hammarbäck, Tillväxtverket

Läs mer: Bra att veta när du skriver CV

Hur viktiga är referenser?

Självklart är referenserna viktiga. Men eftersom de har rätt låg prognostisk validitet (säkerhet i prognosen) så fattar vi beslut på helheten. En av de viktigaste bitarna i referenstagningen är att kolla av vår kravprofil.

Tessa James, Skatteverket

Det är viktigt att referensen verkligen vet om vilket arbete som du sökt och förstår vad du kan bidra med. Du bör ha minst en chef som referens. Sedan får du gärna ha en kollega. Detta skapar en bra blandning av olika intryck.

Pontus Palmedal, gruppchef på Trygghetsstiftelsen

Läs mer: Bra att veta om referenser 

Vilka personliga egenskaper letar ni efter?

När det gäller personlighet söker vi kandidater som kan stå för våra värdeord: pålitlig, offensiv och hjälpsam! Och naturligtvis att man har det som krävs för de specifika arbetsuppgifterna.

Tessa James, Skatteverket

Förmågan att driva projekt är viktig. Även att vara kommunikativ, eftersom vi jobbar mycket med kunskapsspridning. Och förmågan att skapa goda relationer eftersom vi samverkar mycket både internt och externt.

Mari Hammarbäck, personalhandläggare på Tillväxtverket

Vi har över 80 olika yrkeskategorier inom Riksdagen, så det är många olika kompetenser som efterfrågas. Men om det är något som är gemensamt som efterfrågas inom förvaltningen så är det samarbetsförmåga.

Gunilla Ajdert Lundell, personalhandläggare på Riksdagsförvaltningen

Behöver jag förbereda frågor till intervjun?

Ett grundkrav är att frågan verkligen känns genuin och välförankrad. Fråga inte för frågans skull. Ett tips är att verkligen våga fråga om var tyngdpunkten i arbetet kommer att ligga. Så att det verkligen är rätt tjänst och arbetsuppgifter du söker.

Pontus Palmedal, gruppchef på Trygghetsstiftelsen

Förbered dig väl inför intervjuerna. Läs på om arbetsplatsen, förbered frågor. Det visar på engagemang. Hjälp den som intervjuar genom att förmedla vad du har att bidra med.

Mari Hammarbäck, personalhandläggare på Tillväxtverket

Läs mer: Bra att veta inför anställningsintervjun

Kan jag skicka in en spontanansökan?

I dagsläget har vi inte möjlighet att hantera spontanansökningar. Sök våra utannonserade tjänster på vår hemsida.

Tessa James, Skatteverket

Det fungerar inte med spontanansökningar inom Riksdagsförvaltningen eftersom vi utannonserar tjänsterna. Det finns en reglering som säger att staten ska offentliggöra alla anställningar. Vi behöver använda oss av ett formellt rekryteringsförfarande eftersom alla tillsättningar till exempel kan överklagas.

Gunilla Ajdert Lundell, personalhandläggare på Riksdagsförvaltningen

Läs mer: Olika sätt att sätt att söka jobb