Personer i kö för att söka jobb

Rekryterarnas bästa tips när du söker jobb

Det kan vara svårt att veta vad en arbetsgivare letar efter i en ansökningsprocess. Därför har vi frågat rekryteringsansvariga på fyra statliga arbetsplatser hur deras rekrytering går till. Detta är deras bästa tips till dig.

Hur ser en bra ansökan ut?

Sätt dig in i arbetsgivarens situation

Det finns ett par tumregler att hålla sig till; du måste veta vem du skriver för och sätta dig in i arbetsgivarens situation, brevet bör svara på varför de ska anställa dig och varför du söker jobbet och det måste framkomma att du är påläst om arbetsgivaren och rollen. Pontus Palmedal, gruppchef på Trygghetsstiftelsen.

Var kortfattad och ha en tydlig struktur

Utgå ifrån de kvalifikationer som efterfrågas när du skriver din ansökan. Visa på ett tydligt sätt hur du uppfyller dem. Var stringent, inte alltför långrandig och ha en tydlig struktur. Mari Hammarbäck, personalhandläggare på Tillväxtverket.

Visa att du uppfyller kvalifikationerna

Lägg ner ordentligt med ansträngning på din ansökan och visa att du har den kompetens som krävs utifrån tjänsten. Om du inte motsvarar ska-kraven i annonsen blir du med stor säkerhet bortplockad. Gunilla Ajdert Lundell, personalhandläggare på Riksdagsförvaltningen.

CV som ger jobb

Hur viktiga är referenser?

Helheten är viktigast

Självklart är referenserna viktiga. Men eftersom de har rätt låg prognostisk validitet (säkerhet i prognosen) så fattar vi beslut på helheten. En av de viktigaste bitarna i referenstagningen är att kolla av vår kravprofil. Tessa James, Skatteverket.

Ha minst en chef som referens

Det är viktigt att referensen verkligen vet om vilket arbete som du sökt och förstår vad du kan bidra med. Du bör ha minst en chef som referens. Sedan får du gärna ha en kollega. Detta skapar en bra blandning av olika intryck. Pontus Palmedal, gruppchef på Trygghetsstiftelsen.

Mer om referenser 

Vilka personliga egenskaper letar ni efter?

Vi värderar egenskaperna pålitlig, offensiv och hjälpsam

När det gäller personlighet söker vi kandidater som kan stå för våra värdeord: pålitlig, offensiv och hjälpsam! Och naturligtvis att man har det som krävs för de specifika arbetsuppgifterna. Tessa James, Skatteverket.

För oss är det viktigt att du är kommunikativ 

Förmågan att driva projekt är viktig. Även att vara kommunikativ, eftersom vi jobbar mycket med kunskapsspridning. Och förmågan att skapa goda relationer eftersom vi samverkar mycket både internt och externt. Mari Hammarbäck, personalhandläggare på Tillväxtverket.

God samarbetsförmåga brukar vara efterfrågat överlag

Vi har över 80 olika yrkeskategorier inom Riksdagen, så det är många olika kompetenser som efterfrågas. Men om det är något som är gemensamt som efterfrågas inom förvaltningen så är det samarbetsförmåga. Gunilla Ajdert Lundell, personalhandläggare på Riksdagsförvaltningen.

Behöver jag förbereda frågor till intervjun?

Ställ bara frågan om den är genuin

Ett grundkrav är att frågan verkligen känns genuin och välförankrad. Fråga inte för frågans skull. Ett tips är att verkligen våga fråga om var tyngdpunkten i arbetet kommer att ligga. Så att det verkligen är rätt tjänst och arbetsuppgifter du söker. Pontus Palmedal, gruppchef på Trygghetsstiftelsen.

Väl förberedda frågor visar att du är engagerad

Förbered dig väl inför intervjuerna. Läs på om arbetsplatsen, förbered frågor. Det visar på engagemang. Hjälp den som intervjuar genom att förmedla vad du har att bidra med. Mari Hammarbäck, personalhandläggare på Tillväxtverket.

Inför intervjun

Kan jag skicka in en spontanansökan?

Sök enbart våra utannonserade tjänster 

I dagsläget har vi inte möjlighet att hantera spontanansökningar. Sök våra utannonserade tjänster på vår hemsida. Tessa James, Skatteverket.

Nej, staten måste offentliggöra alla anställningar

Det fungerar inte med spontanansökningar inom Riksdagsförvaltningen eftersom vi utannonserar tjänsterna. Det finns en reglering som säger att staten ska offentliggöra alla anställningar. Vi behöver använda oss av ett formellt rekryteringsförfarande eftersom alla tillsättningar till exempel kan överklagas. Gunilla Ajdert Lundell, personalhandläggare på Riksdagsförvaltningen.

 

Nyhet

4 vanliga karriärtyper – vilken är du?

Begreppet “karriär” förknippas ofta med att man klättrar i hierarkin på ett företag, organisation eller i en bransch. Faktum är att det här bara är ett sätt att vilja utvecklas karriärmässigt, och det är inte ens det vanligaste sättet i Sverige.