CV-exempel

Syftet med ett CV är att presentera dig själv, dina kunskaper, erfarenheter och färdigheter på ett så bra sätt som möjligt. Här hittar du CV-exempel du kan inspireras av när du söker jobb.

3 typer av CV

Ditt CV kan se ut på olika sätt. Och hur du lägger upp ditt CV är en fråga om vad du vill lyfta fram. Här är tre olika dispositioner du kan använda dig av.

Ladda ner exempel-CV här (PDF)

Kronologiskt CV

Ett kronologiskt CV lägger du upp utifrån tid. Du lägger alltså fram din anställningar i kronologisk ordning, med den senaste anställningen först. Det här är troligtvis det vanligaste sättet att skriva ett CV på.

Du kan använda ett kronologiskt CV om du har arbetat länge inom ditt område och vill framhålla din långa arbetslivserfarenhet. Med detta CV kan du visa framtida arbetsgivare att du har fördjupat dig eller avancerat inom ditt område.

Tematiskt CV

I ett tematiskt CV delar du in dina anställningar efter bransch. Har du jobbar inom exempelvis administration och ekonomi så kan du dela upp de anställningar du haft under dessa två rubriker. 

I ett tematiskt CV kan du lyfta fram dina kärnkompetenser och det du brinner för. Du kan även ta bort fokus från kortare anställningar och luckor och fokusera på dina erfarenheter. 

Funktionellt CV

Ett funktionellt CV fokuserar på färdigheter och du grupperar dina färdigheter utifrån teman. Dessa färdigheter kan du ha fått genom jobbet eller privat. Med ett funktionellt CV kan du visa bredden av dina erfarenheter.

Exempel på hela ansökningshandlingar

Här hittar du exempel på hur hela ansökningsprocessen kan se ut för tre olika yrken – från jobbannons till CV och personligt brev. 

Exempel på spontanansökning

Alla jobb annonseras inte ut. Ibland kan det vara helt rätt att göra en spontanansökning istället.

Här hittar du tre exempel på lyckade spontanansökningar.

Nyhet

4 vanliga karriärtyper – vilken är du?

Begreppet “karriär” förknippas ofta med att man klättrar i hierarkin på ett företag, organisation eller i en bransch. Faktum är att det här bara är ett sätt att vilja utvecklas karriärmässigt, och det är inte ens det vanligaste sättet i Sverige.