Så söker du jobb utanför högskolan

Är du intresserad på att röra dig utanför högskolesfären när din forskarutbildning är färdig? Då är det viktigt att du presenterar kompetensen du fått under tiden som doktorand på bästa vis.

Lär dig beskriva dina kompetenser

Förutom att du blivit expert på ett specifikt ämne så har du troligtvis införskaffat dig ett gäng eftertraktade yrkeskompetenser under din forskarutbildning. Även om arbetsgivaren skriver att de söker en forskarutbildad person i annonsen är det bra om du kan sätta ord på dina kompetenser.

Börja därför med att göra en kompetensinventering av dig själv. Fundera över vilka erfarenheter och färdigheter du skaffat dig under studierna och översätt det till yrkesmässig kompetens.

7 kompetenser du säkerligen fått som doktorand

  • Du har god vana av att samarbeta och ägna dig åt strategisk planering. Detta innefattar bland annat projektledning och social kompetens.
  • Du kan utan tvekan skriva och tala om komplicerade fenomen.
  • Du är bra på problemlösning och har lärt dig att både ge och ta kritik.
  • Du har förmågan att strukturera stora mängder av fakta och siffror.
  • Du är van att söka information och är bra på att analysera och tolka data. Med andra ord, du kan skapa ny kunskap och upptäcka oväntade samband.
  • Du har ledarskapskompetens! Gör arbetsgivaren uppmärksam på dina erfarenheter av att handleda studenter i grundutbildningen. Det betyder bland annat att du lärt dig att både uppmuntra och utmana människor i deras intellektuella utveckling.
  • Du kan planera och hålla tiden att leverera det du lovat.

När du söker jobb 

När det är dags att börja söka jobb så ska du fundera på varför en arbetsgivare ska anställa just dig. Fokusera på vad som gör dig speciell och unik. Var noga med att beskriva vad du kan tillföra och på vilket sätt just du skulle vara en tillgång.

Läs annonsen ordentligt och se till att svara mot kraven som ställs. Läs också på om arbetsgivarens verksamhet så mycket du kan så att du är säker på vad du refererar till. Slösa inte utrymme genom att skriva att du vill utvecklas eller att du söker utmaningar, lägg istället fokus på hur du vill bidra till att verksamheten förbättras och utvecklas.

Var dig själv om du blir kallad på jobbintervju

Om du blir du kallad till intervju så ska du se till att förbereda dig noggrant. Tänk igenom hur du vill framstå och försök att vara dig själv. 

Glömde du att säga något viktigt på intervjun? Kontakta i så fall rekryteraren och lägg till det. Om du inte hör något av arbetsgivaren efter det datum de sagt att de skulle vara klara då ska du ringa och höra var de befinner sig i processen.

Använd ett eventuellt nej som konstruktiv kritik

Om du har konkreta frågor om tjänsten eller rekryteringsprocessen kan du höra av dig i samband med att du skickar in din ansökan. Om du redan då, eller efter intervju, får veta att din ansökan inte är intressant, fråga varför. 

Saknade du viktig erfarenhet eller utbildning? Sökte de kompetenser som du inte hade? Se kommentarerna som utgångspunkt för förbättringar. Antingen i att bygga vidare på ditt CV eller modifiera hur du presenterar det. Då har du större chans att lyckas bättre nästa gång.

Om du vill ha stöd och hjälp i jobbsöket så har du som är medlem i Fackförbundet ST tillgång till kostnadsfria karriärtjänster, läs mer här.