Person som skriver på tangentbord

Så skapar du en stark Linkedin-profil

Sugen på nytt jobb? Då kan en vass Linkedin-profil vara på sin plats. Här är jobbexperternas bästa tips för att sticka ut på det sociala jobbnätverket.

Få feedback på din LinkedIn-profil (medlemsförmån)

Ta hjälp en jobbexpert för att se till att din profil på LinkedIn är så bra som möjligt. Tjänsten ingår kostnadsfritt i ditt medlemskap och du beställer online (ordinarie pris 349 kr). Samtalet erbjuds i samarbete med vår partner Go Monday!

Beställ här

Många arbetsgivare använder sig av Linkedin i rekryteringar. Tidigare användes det mest inom privat sektor, men nu för tiden annonseras många offentliga jobb ut på plattformen. Och även om du främst söker jobb på andra sätt är det värt att ha en uppdaterad profil. Bland rekryterare är det vanligt att kolla upp kandidater på Linkedin för att ta reda på mer om dig.

Linkedin handlar också om mycket mer än att söka jobb. Du kan också använda plattformen för att knyta nya yrkeskontakter och följa viktiga ämnen för din profession.

Så vässar du din profil – experternas bästa tips

För att få Linkedin att fungera när du söker nytt jobb behöver du en stark profil. Om din profil inte skapar intresse och ger en trovärdig bild så spelar det ingen roll hur mycket du syns eller hur många kontakter du har. Har du däremot en stark profil så kommer den att göra en del av jobbet åt dig, även om du inte är så aktiv i övrigt.

Fackförbundet ST samarbetar sedan ett par år tillbaka med företaget Go Monday, som kan hjälpa dig som medlem med bland annat Linkedin. Här är deras jobbexperters tre viktigaste råd för att skapa en LinkedIn-profil som ger effekt.

1. Skriv en yrkesrubrik som sticker ut

Yrkesrubriken är textraden som syns direkt under ditt namn i din profil. Den är viktig eftersom den syns i sökningar och ska skapa ett intresse för att läsa mer om dig. Som standard väljer LinkedIn att bara visa din senaste anställning som yrkesrubrik, till exempel “Linkedin-expert på Go Monday”. Här behöver du göra mer. Skriv något som kan skapa nyfikenhet och få din profil att sticka ut lite grann från mängden. Du kan till exempel bygga på en personlig egenskap, vad du vill åstadkomma, eller resultat du uppnått.

2. Lägg till en personlig sammanfattning

Sammanfattningen är kanske det svåraste området, men även den mycket viktig. Genom att ha en sammanfattning ökar antalet besök till din profil 10 gånger, enligt Linkedin. Och framför allt: de som hittar till dig får en bättre och djupare bild av dig. Det här är din chans att vara mer än dina cv-poster. Skriv kort om din yrkesprofil, men gör det personligt. Få med något om din personlighet, dina intressen, drivkrafter, mål eller ambitioner.

Tips: Lyssna på Go Mondays vd i poddavsnittet Hur skriver du en bra sammanfattning på LinkedIn?

3. Ge trovärdighet åt dina yrkeserfarenheter

Dina yrkeserfarenheter är kärnan i att skapa en trovärdig profil på Linkedin. En riktigt stark beskrivning av en erfarenhet ska besvara fyra frågor:

  • Vad var ditt huvudsakliga ansvarsområde?
  • Vilka var dina främsta och mest relevanta arbetsuppgifter?
  • Vilka resultat har du uppnådde du (eller vad lärde du dig)?
  • Vilken typ av organisation eller avdelning befann du dig i (stor eller liten, väletablerad eller nystartad ...)?

4. Ta hjälp av en expert

Som medlem i Fackförbundet ST kan du låta en av Go Mondays experter granska din profil och få råd om vad du behöver förbättra för att nå längre. Du beställer snabbt och lätt online och får din feedback inom 24 timmar. Tjänsten ingår kostnadsfritt i ditt medlemskap.

Boka tjänsten