hand

Fackförbundet STs nolltolerans mot hot och våld

Publicerad: 2021-05-10

Alldeles för många människor drabbas av hot och våld i arbetslivet. Inom statliga verk och bolag är anställda som hanterar tvångsåtgärder särskilt utsatta, men hot och våld är relativt vanligt även mot anställda inom andra statliga verk och bolag.

Att hoten mot STs medlemmar ökar hänger delvis hänger samman med tuffare regler i samhället, exempelvis för arbetslösa och sjukskrivna. Därför arbetar ST för att öka kunskap, åtgärder och stöd kring hot och våld.

ST har nolltolerans mot hot och våld och arbetar aktivt för att:

  • Arbetsgivare ska bedriva ett systematiskt och förebyggande arbetsmiljöarbete
  • Öka samverkan mellan arbetsgivare och fack för att minska hot och våld
  • Öka utbildningen kring åtgärder och bemötande i hot och våldssituationer
  • Politiker ska beakta risk för hot och våld i sina instruktioner till verksamheterna samt att risk för hot och våld ska påverka resursfördelningen
  • Utbilda förtroendevalda i hot- och våldsfrågor
  • Regelbundet undersöka hot och våld på medlemmars arbetsplatser.

Otillåten påverkan, det vill säga att medborgare med olika slags hot försöker påverka myndighetsutövningen, är något som många statligt anställda har råkat ut för. Otillåten påverkan är ett arbetsmiljöproblem som kan få negativa konsekvenser för såväl individen som för hela organisationen.

Den yttersta konsekvensen är att otillåten påverkan kan utgöra ett hot mot demokratin eftersom påverkan syftar till att myndighetsutövare inte ska följa beslutade lagar och förordningar.

Fackförbundet ST

Box 5308

102 47 Stockholm

Besök: Sturegatan 15

Telefon: 0771-555 444

E-post: st@st.org

Orgnr: 802003-2101

Följ oss