Illustration över artikeln om två år med Tidöavtalet

Två år med Tidöavtalet – hur påverkar det STs medlemmar?

Publicerad: 2024-10-14

Nyhet Det är två år sedan regeringen och Sverigedemokraterna enades om Tidöavtalet och regeringen kunde tillträda. När regeringen nu suttit vid makten halva mandatperioden frågar vi förbundsordförande Britta Lejon hur hon tycker Tidöpartiernas arbete påverkar Fackförbundet STs medlemmar.

För ett år sedan pekade Fackförbundet ST ut sex områden där vi såg risker med att regeringens politik skulle leda till minskad tillit mellan människor, försämrad medborgarservice och att ekonomi sätts före samhällets behov.

Britta Lejon

"Det blir allt svårare för statstjänstemän att göra ett bra jobb när politiker ifrågasätter deras opartiskhet"

Vad har hänt med synen på statliga tjänstemän under den här regeringen?

Tyvärr har vi flera exempel på att synen på statligt anställda och deras professionalism ifrågasätts, vilket är att underskatta våra medlemmars kompetens något enormt. Regeringen vill utöka det straffrättsliga tjänstemannaansvaret och har tillsatt en utredning om det, trots att frågan utreddes för bara några få år sedan och man kom fram till att det inte behövs.

Två andra exempel som verkligen engagerat oss inom ST är Tidölönerna på Regeringskansliet förra hösten, där de opolitiska tjänstemän som jobbade med frågor i Tidöavtalet skulle få högre lön än andra, och vår medlem som blev av med jobbet på Energimyndigheten på grund av att hon var engagerad i den fredliga klimatrörelsen Rebellmammorna. I det senare fallet har till och med FN riktat kritik mot svenska staten för agerandet. Energimyndigheten hänvisade till att situationen var en säkerhetsrisk, men det anser vi är att missbruka syftet med säkerhetsprövningar.

– Det här är två situationer där vi agerat kraftfullt för våra enskilda medlemmars skull, men också lyft upp frågan i debatten för att visa på att det inte ska gå till på det här sättet. Statstjänstemän behöver känna sig trygga för att kunna göra ett bra jobb och fatta svåra beslut, men det blir allt svårare för dem när politiker ifrågasätter deras opartiskhet. Eller antyder att de begår fel utan att behöva stå till svars för dem och därför behövs det ett strängare regelverk – det stämmer helt enkelt inte!

Har regeringen fortsatt göra stora neddragningar på myndigheterna?

Ja. Redan förra året såg vi att regeringens nedskärningar på en stor del av myndigheterna riskerade att leda till sämre service till medborgarna och stressigare arbetsmiljö för våra medlemmar. Det visade sig att vi fick rätt; Försäkringskassans handläggningstider har bara blivit längre och våra förtroendevalda på många fler myndigheter vittnar om en oerhört stressig arbetssituation. I budgeten för nästa år får nu Försäkringskassan mer pengar – välbehövligt men för lite och för sent. Ryckigheten i regeringens ekonomiska politik är påtaglig – dra ned ena året, skjuta till nästa.

Ett annat exempel på ryckigheten är att Kriminalvården får mycket mer resurser, men samtidigt ett uppdrag att dra ned på dygnskostnaden. Det kommer inte leda till den bättre arbetsmiljö på anstalter och häkten som behövs för att personalen ska stanna kvar.

En annan förändring som nu sker är att sex myndigheter slås samman till tre, något som regeringen tror ska spara pengar. Ingen ordentlig utredning har gjorts om det är bra för verksamheten eller inte, och det är inte ens säkert att det kommer bli billigare.

Regeringen behöver skaffa sig en förvaltningspolitik som utgår från vilken verksamhet som ska utföras, inte hur många myndigheter vi har eller att målet är att allt ska kosta mindre. Vi vet att neddragningar leder till sämre arbetsmiljö och sämre förutsättningar att göra ett bra jobb – regeringen borde ta det på allvar om inte staten ska förlora viktig kompetens när medarbetarna till slut väljer att lämna.

Är det något annat som oroar dig i regeringens politik?

Klimatpolitiken! Eller rättare sagt bristen på klimatpolitik. Staten måste gå före i klimatarbetet om omställningen ska kunna ske i den takt som krävs. Så har det varit i alla stora samhällsomvandlingar och det gäller nu också. Men den här regeringen gör tvärtom, till exempel genom att kraftigt dra ned på anslagen till myndigheter som jobbar med miljö- och klimatfrågor.

Exempel på Fackförbundet STs påverkansarbete – för medlemmarnas bästa

Fackförbundet ST är drivande i TCOs pågående arbete gällande nya utredningen om tjänstemannaansvar. 

Läs mer: Utvidgat tjänstemannaansvar behöver inte utredas igen

Regeringen utreder hur säkerhetsklassningen ska förändras. Vi följer frågan noga, har träffat utredningen och driver att det måste vara möjligt att överklaga när en person blir av med sin säkerhetsklassning. Frågan blev aktuell bl.a. i samband med att en av våra medlemmar som var engagerad i klimatgruppen rebellmammorna blev av med sin säkerhetsklassning – då höll vi ett webbinarium för att svara på oroliga medlemmars frågor.

Fackförbundet ST har skrivit remissvar och avrått från sammanslagningarna i fyra av fem fall. Vi har även protesterat mot de icke utredda besluten när de blev kända.

Vidare har vi svarat civilminister Erik Slottner och vice statsminister Ebba Busch när de tycktes vilja få svenska folket att tro att besparingshetsen i den statliga förvaltningen på något sätt skulle öka tilliten till våra offentliga institutioner. Istället är det precis tvärtom.

Läs mer: Därför nominerar vi Busch och Slottner till Årets förvillare.

Fackförbundet ST drev en kampanj för att rädda våra statliga museer. Har även träffat regeringens utredare som nu tittar på hur hyresmodellen för kulturinstitutioner kan förbättras.

Läs mer:

Vi har anslutit oss till protesterna mot förslaget, bland annat genom demonstration och i olika uttalanden. Vi deltog också vid en hearing med utredningen där den samlade fackföreningsrörelsen framförde omfattande invändningar och argument mot förslaget. 

Läs mer: En angiverilag hotar tilliten till det offentliga

Fackförbundet ST har gjort ett yttrande om regeringens förslag att unga lagöverträdare som i dagsläget skulle omfattas av sluten ungdomsvård (LSU) i stället ska avtjäna sina straff i ungdomsfängelser. Istället för att bara signalera hårdare tag behöver det förebyggande arbetet utvecklas och myndigheter och andra aktörer behöver ges rätt förutsättningar för att utföra sina uppdrag.

Läs mer: Ungdomsfängelser är inte det enkla svaret på en komplex fråga

Fackförbundet ST stoppade Tidölönerna, ett lönekriterium som dök upp i Regeringskansliets lönerevision som gick ut på att de opolitiska tjänstemän som jobbade med frågor i Tidöavtalet skulle få högre lön än andra.

Läs mer: Fackförbundet ST röt ifrån – då stoppades Tidölönerna

Fackförbundet ST har lämnat in remissvar kopplade till föreslagna ändringar av omställningsstudiestödet. Ett lagförslag om regelförenklingar ligger nu på riksdagens bord.

Fackförbundet ST

Box 5308

102 47 Stockholm

Besök: Sturegatan 15

Telefon: 0771-555 444

E-post: st@st.org

Orgnr: 802003-2101

Följ oss