Edith Ouedraogo

Facklig röst i världen - Edith Ouedraogo

Här berättar Edith Ouedraogo, fackligt aktiv i fackförbundet för arbetare med hushållsnära sysslor (domestic workers) i Burkina Faso. Hon är, bland annat, ledare för studiecirklar och ordförande för kommittén för unga medlemmar.

Yrke: Städerska i privat hem, Burkina Faso
Medlem i: Fackförbundet för arbetare med hushållsnära sysslor(domestic workers)

När och varför gick du med i facket?

Jag blev medlem i facket när när jag var 25 år. Jag gick med efter att jag hade blivit rånad på vägen till jobbet en dag. Jag blev bestulen på min väska och cykel. När jag kom till jobbet, fick jag sparken av arbetsgivaren eftersom jag var sen. Jag gick hemåt gråtandes och träffade en man på vägen som tröstade mig och tog med mig till en fackförening. När fackföreningen  fick höra min historia kontaktade de min arbetsgivare och förklarade att jag hade fått sparken på felaktiga grunder och att jag inte skulle skulle börja så tidigt på morgnarna, jag började klockan fyra på morgonen. De påpekade också  att jag hade rätt till en rimlig lön. Dessutom krävde de att arbetsgivaren skulle köpa en ny väska till mig, vilket hon gjorde.

Det är dock inte alltid fackföreningen lyckas hjälpa oss. Hos en av mina tidigare arbetsgivare hade jag väldigt dåliga arbetsförhållanden eftersom jag arbetade svart. Jag arbetade sju dagar i veckan och utan sjukvårdsförsäkring. En dag var jag med om en cykelolycka och skadade armen. Jag bad arbetsgivaren hjälpa mig med sjukvårdskostnaderna, men hon vägrade. Jag blev avskedad en dag efter att jag hade vägrat skriva under ett papper som jag inte fick läsa igenom. Jag kontaktade facket direkt och vi försökte ställa arbetsgivaren till svars för det hon gjort. Men under den tiden var det mycket korruption i Burkina Faso och arbetsgivaren lyckades stoppa mitt fall via några mäktiga kontakter. 

Vad är din roll idag i facket?

Jag är ansvarig för att organisera fackliga aktiviteter och är ledare för studiecirklar samt ordförande för kommittén för unga medlemmar. 

Vilka utmaningar har din fackförening idag?

Vi arbetar mycket med mobilisering just nu, eftersom vår förra ordförande lämnade föreningen med kunskapen och pengarna.  Utbildningsnivån för de allra flesta medlemmarna är väldigt låg och vi har dåligt med ekonomiska resurser för att kunna genomföra de projekt vi vill.

Många inom din städbranschen arbetar svart, hur arbetar din fackförening i sådana fall när arbetaren inte har något anställningsavtal att stödja sig på?

Det är väldigt svårt att driva sådana fall eftersom dessa arbetare är en utsatt grupp. Man kan helt enkelt få sparken om arbetsgivaren får veta att man har pratat med facket. 

Vad är du stolt över att ha åstadkommit med din fackförening?

Vi hade ett fall där en kvinna blev slagen av en arbetsgivare. Kvinnan fick en svår skallskada och armskada och kunde inte arbeta. Vi i fackföreningen stod upp för henne och bidrog till att arbetsgivaren ställdes till svars och fick ett fängelsestraff. Dessutom fick arbetsgivaren betala ut skadestånd till henne och betala hennes sjukvård.