Kollegor som pratar

För dig som är förtroendevald

Här samlar vi information om coronapandemin för dig som är förtroendevald.

I tider som dessa är du som förtroendevald extra viktig på Fackförbundet STs arbetsbetsplater. Du finns ofta närmast medlemmarna och möter just nu kanske också arbetsgivaren i förhandlingar och överläggningar om effekterna av coronapandemin.

Här samlar vi information som vi hoppas du har nytta av. Svaren på dina funderingar kanske också finns på vår sida med frågor och svar om coronaviruset och jobbet.

 

Tre tips till dig som förtroendevald

 

  • Var lyhörd. Just nu påverkas många medlemmars arbetssituation både fysiskt och psykiskt. Lyssna in och ta reda på hur dina kollegor tycker och känner.
  • Håll lite extra koll på arbetsmiljöarbetet. Bra arbetsmiljö är så klart alltid viktigt – och den speciella situation vi befinner oss i just nu ställer högre krav också på arbetsmiljöarbetet. Kolla gärna upp att det systematiska arbetsmiljöarbetet på din arbetsplats hålls igång också nu. Var särskilt uppmärksam om kollegor som tillhör riskgrupper signalerar att de är oroliga. Arbetsgivaren är ansvarig för att arbetsmiljön är trygg och säker också på individuell nivå.
  • Hör gärna av dig! Hör gärna av dig till din sektion eller avdelning om du undrar något. Du är också välkommen att höra av dig till ST Direkt. Vi är experter på arbetsrätt och hjälper dig som förtroendevald om du har frågor. Du når ST Direkt alla vardagar på 0771-555 444.

 

Arbetsmiljöarbete i coronatider

Coronaviruset har de senaste veckorna lett till tvära kast och nya rutiner som påverkar arbetsmiljön på de flesta arbetsplatser. Så här kan du som förtroendevald bidra till arbetsmiljöarbetet just nu – oavsett om du är nybörjare eller redan deltar i det fortlöpande arbetsmiljöarbetet på din arbetsplats.

Läs hela artikeln

Om coronaviruset och sommarsemestern

Med anledning av coronapandemin pågår på många arbetsplatser just nu diskussioner om avsteg från vad som normalt gäller enligt semesterlagen. Här har vi samlat information till dig som förtroendevald om vad som gäller i några olika situationer som kan bli aktuella.

Läs hela artikeln

Därför skyddar försäkringen sämre vid hemarbete

Just nu uppmanas många att jobba hemifrån för att minska smittspridning i samhället och på arbetsplatsen. Oavsett var man utför sitt arbete ansvarar arbetsgivaren för arbetsmiljön och arbetsskadeförsäkringen gäller. Men i praktiken har medarbetare ett sämre skydd när de skadar sig hemma än på arbetet.

Läs hela artikeln