Tips för extrajobbet

Smygstarta din karriär i staten. Använd våra karriärtjänster när du söker extrajobb.

Behöver du stöd och hjälp inför att söka extrajobb?

Som studentmedlem i ST får du CV-granskning, intervjuträning, Linkedin-granskning och karriärcoachning. Läs mer om våra karriärtjänster här.

Att extrajobba under studietiden kan både betyda sommarjobb och jobb vid sidan av studierna. Det kan vara ett bra sätt att dryga ut studentkassan och få arbetslivserfarenhet.

Anställningsavtal

Tänk på att skriva anställningsavtal om du ska extrajobba eller sommarjobba. Muntliga överenskommelser gäller men om något skulle hända och ditt ord ställs mot arbetsgivarens är det svårt att avgöra vem som har rätt.

Ditt anställningsavtal ska innehålla:

 • Ditt namn och personnummer
 • Företagets namn, adress och organisationsnummer
 • Anställningsform
 • Anställningens start- och slutdatum
 • Din lön
 • Uppsägningstid
 • Arbetstid
 • Semesterdagar eller semesterersättning
 • Om du får övertidsersättning och/eller OB-ersättning
 • Vilket kollektivavtal som gäller

Är du osäker på om ditt anställningsavtal ser rätt ut? Ring vår rådgivning ST Direkt så granskar de avtalet åt dig. De har öppet alla vardagar 8-17 på 0771-555 444.

Arbetsbetyg

Be om ett arbetsbetyg när du har jobbat klart. Det kan vara värdefullt när du söker jobb i framtiden. Läs mer om vad som ska ingå i ett arbetsbetyg här.

Studentmedarbetaravtalet

Visste du att du som student har ett eget kollektivavtal? Avtalet som ST har tecknat är till för att du som studerar ska ha lättare att få kvalificerade arbetsuppgifter i staten. Det gör att arbetsgivare har lättare att anställa studenter medan du som student får en språngbräda ut i arbetslivet.

Avtalet innebär att:

 • Du som student kan få en tidsbegränsad visstidsanställning i statlig sektor under 4 terminer
 • Tjänsten kombineras med heltidsstudier
 • Tjänsten är högst 25 procent av heltid
 • Du bör inte ha påbörjat en forskarutbildning
 • Du bör ha läst max 60 högskolepoäng

Extrajobba som studentinformatör

Vill du få en inblick i vad facket gör och hur det fungerar? Jobba som studentinformatör för ST. Vi söker ständigt dig som är student och engagerad. Du får marknadsföra ST och värva medlemmar genom att anordna aktiviteter på ditt lärosäte.

Ansök till studentinformatör här!

Lön och studiebidrag

Fribeloppet är de inkomster du får ha under ett kalenderhalvår utan att dina studiemedel minskas. Om du tjänar mer än fribeloppet kommer ditt studiemedel att minska.

Om du studerar heltid får du tjäna max 86 200 kronor under ett kalenderhalvår utan att ditt studiemedel påverkas. Exakta belopp hittar du hos CSN.

Dina villkor som anställd

Lön

I staten gäller individuell lönesättning. Det innebär att lönen baseras på ditt arbetsresultat, ditt ansvar och dina arbetsuppgifters svårighetsgrad. Du har därmed möjlighet att påverka din lön.

Semesterersättning

Om du extrajobbar eller sommarjobbar har du vanligtvis inte någon semester. Istället får du 12 procent semesterersättning inbakat i lönen. Arbetsgivaren kan antingen betala ut semesterersättningen varje månad eller som en klumpsumma i slutet av din anställning.

Rast och paus

Senast efter fem timmars arbete ska du ha lunchrast i minst 30 minuter. Rasten räknas inte in i din arbetstid. Du får inte heller betalt för den. Ofta får du även ta kortare pauser under dagen. De räknas däremot in i arbetstiden.

Inställda arbetspass

Om det enligt schemat är planerat att du ska jobba kan arbetsgivaren inte ställa in det. Om arbetsgivaren inte vill att du jobbar måste de betala ut lön till dig för hela den tiden som ni har avtalat.

Om något händer

Har du frågor om sommarjobb, extrajobb, lön, avtal eller villkor? Ring vår rådgivning ST Direkt! De har öppet varje vardag 8-17. De kan även granska ditt anställningsavtal så allt är rätt.

Telefon 0771-555 444

Mejl stdirekt@st.org