Hur blir man diplomat?

Drömmer du om att bli diplomat och är nyfiken på hur det går till?

Som diplomat arbetar du som tjänsteman och företräder ett lands regering utomlands. Det betyder att du periodvis är utplacerad i ett annat land. Diplomater kan bland annat jobba med att hjälpa svenska medborgare utomlands, främja svenska intressen eller analysera utvecklingen i länder och regioner där de är utplacerade.

Diplomater är anställda på Utrikesdepartementet (UD) i Stockholm som är en del av Regeringskansliet och ansvarar för Sveriges förbindelser med andra länder och internationella organisationer. UD bildar tillsammans med kring 100 utlandsmyndigheter Utrikesförvaltningen.

Vill du bli diplomat?

Om du vill bli diplomat är första steget att söka till diplomatprogrammet. Rekrytering till diplomatprogrammet sker en gång per år och annonsen läggs ut på Regeringskansliets hemsida. Programmet är ett traineeprogram som förbereder blivande svenska diplomater för ett arbete på Sveriges utlandsmyndigheter och UD. Det är ett år långt och varvas med arbete på en enhet på UD.

För att kunna söka in på diplomatprogrammet så måste du vara svensk medborgare, ha en avslutad akademisk examen motsvarande minst en fil. kand., ha mycket goda kunskaper i engelska och goda kunskaper i ett tredje språk (med fördel arabiska, franska, mandarin, ryska, spanska eller tyska). Det finns även krav på att du ska ha goda kunskaper om det svenska samhället, ha bott utomlands i minst sex månader och ha ett stort intresse för omvärlden och andra kulturer. Dessutom behöver du ha B-körkort.

Du kan också titta på en intervju med Lisa Qvarfordt där hon berättar om hur det är att gå diplomatprogrammet och hur ansökningsprocessen ser ut:

Jobba internationellt utan att bli diplomat

Om du är sugen på att jobba internationellt och med utvecklingsfrågor så finns det ett flertal andra statliga arbetsplatser med internationella uppdrag. Till exempel Sida och Folke Bernadotteakademin, läs mer om att jobba med utvecklingsfrågor här.