Person försöker koncentrera sig i stökig miljö

5 tips för att överleva i öppet kontorslandskap

Även om det öppna kontorslandskapet ger bra samarbetsmöjligheter så kan det bli på bekostnad av koncentration och arbetsro. Här är några smarta tips som gör det lättare att hålla fokus trots ringande telefoner, högljudda diskussioner och kollegor som knackar dig på ryggen.

Lyssna på bra musik

Musik är inte bara avskärmande, det är också oerhört inspirerande! Vad du vill lyssna på beror så klart på tycke och smak. Men ett hett tips är att testa något instrumentalt om du behöver koncentrera dig. 

Tycker du att musik är distraherande? Pröva hörselkåpor! De skärmar av lika bra som hörlurar. Dessutom sänder båda en tydlig visuell signal: Stör ej!

Sätt upp en skylt

Vissa arbetsuppgifter kräver mer koncentration än andra. Om du ofta blir störd så kan du sätta upp en skylt som visar att du inte vill bli störd för stunden. Ifall det är ett utbrett behov så kanske ni kan överväga att hitta ett gemensamt signalsystem.

Avsätt tid för utvärdering och planering

Eftersom det är mycket som händer samtidigt i ett öppet kontorslandskap så blir det viktigare med tid för reflektion. Dels för att du ska kunna utvärdera dina prestationer men också för att smälta alla snabba utbyten och intryck. Detta bör du helst göra i ungefär 30 minuter på slutet av varje arbetsdag. 

Sätt gemensamma gränser

När ni jobbar så nära inpå varandra blir det tydligare än någonsin att ni är varandras arbetsmiljö. Passa gärna på att lyfta frågan om regler på ett APT eller liknande möte där alla i landskapet deltar.

Undvik generiska och otydliga regler som att; alla ska visa respekt för varandra. Det borde vara en självklarhet, och om det inte är så på din arbetsplats så har ni andra problem att ta itu med.

Ta istället tillfället i akt sätt upp konkreta regler som alla accepterar och förstår. Som till exempel ”vi stänger alltid dörren till kopiatorrummet”, ”vi har alltid mobiltelefonen på vibration i stället för ringning” eller ”vi går till den vi vill tala med i stället för att ropa rätt ut”.

Jobba med en sak i taget

Den intensiva miljön kan vara distraherande. Därför är det bra om du håller ännu hårdare på att fokusera på en arbetsuppgift i taget. Att bara dutta i lite diverse saker gör bara att man känner sig ineffektiv. 

Ett hett tips är att stänga ner allt du inte jobbar med för stunden: webbfönster, mobil, Skype med mera. Överväg även att avsätta specifika tider då du svarar på mejl. Att sporadiskt svara på mejl stör koncentration och hämmar kreativitet. 

Nyhet

10 tips för att ”smygträna” på jobbet

I vårt förra medlemsbrev arrangerade vi en tävling där vi frågade hur ni ”smygtränar” på jobbet. Tack för alla era smarta tips! Här är de vinnande bidragen som du kanske kan ta med som inspiration till din arbetsplats.