Två personer som ska åka på tågsemester

Semestra klimatsmart i sommar

På senaste åren har allt fler fått upp ögonen för att resa med tåg. Vi har intervjuat Susanna Elfors som är aktuell med boken Tågsemester. Här berättar hon om sitt intresse för hållbart resande och delar med sig av sina bästa tågsemestertips.  

Susanna Elfors är entreprenör och medgrundare till Tågsemester.nu och Tågsemesterbyrån tillsammans med Andreas Sidkvist. Allt började med att de startade Tågsemestergruppen på Facebook som snabbt blev väldigt populär. Nu arrangerar de events, erbjuder resor, säljer interrailkort med mera - allt för att bidra till ett mer hållbart resande på räls. 

Susanna har länge arbetat med hållbar stadsutveckling, som entreprenör och forskare, och har en doktorsexamen i samhällsplanering och miljö från KTH. 

Hur startade ditt intresse för miljövänligt resande?

Det började för länge sedan på 2010-talet då jag visste att flygande var miljöskadligt och då testade några längre tågsemestrar. 

Hur startades Tågsemestergruppen?

Gruppen startade för att jag blev frustrerad av en tågcharter till Garda och en tågsemester till Berlin. De var krångliga och jag ville att det skulle bli enklare att resa långt med tåg. Därför startade jag Tågsemestergruppen, som de första åren var ganska liten. 

År 2018, ändrades detta, gruppen växte och fick många medlemmar och mycket uppmärksamhet i media. Gruppen blev också väldigt aktiv och har fått stort inflytande, till och med infrastrukturministern hänvisar till den i DN som grund för regeringens satsning på nattåg. 

Vad tror du behövs för att folk ska välja tåg?

Det behöver bli lättare att boka och tågen behöver bli bekvämare. Sen behövs mer nattåg ut i Europa och fler förmånliga erbjudanden – som tågcharter och andra paketresor. Men sen behövs ett nytt tankesätt kring resor också överlag.   

Hur gör man för att få tågresan så smidig som möjlig?

Det beror på. Ett sätt är att semestra i Sverige/Norge, t.ex. åka till Narvik, inga byten. Ett annat sätt är att planera i god tid och förstås köpa interail. En del väljer att bara köpa interail och sen resa förutsättningslöst och spontant, det är också bra. 

Det går också att ta hjälp av t.ex. Centralens Resebyrå i Kalmar eller Tågbokningen, fast det tar lång tid eftersom det är så många som bokar nu.

Susannas 5 bästa tågsemestertips 

 1. Abisko/Narvik
  Perfekt för dig som gillar storslagen natur, vandringar och fiske.
 2. Blekinge
  Lummiga bokskogar och närhet till havet är som balsam för själen.
 3. Skåne
  Här har du möjlighet att besöka många mysiga städer, som exempelvis Lund. Sen finns många fina omgivningar och sköna stränder.
 4. Inlandsbanan till Norrland
  Inlandsbanan är ett mysigt koncept och längs vägen finns många roliga platser att besöka. 
 5. Semester i fjällen
  Vandring, skidåkning och våfflor är det bästa som finns!

Tävling: boken ”Tågsemester”

Tågsemester innehåller 24 inspirerande berättelser skrivna av lika många resenärer. Barnfamiljer på äventyr, ensamvargar på luff, brudpar på bröllopsresa, pensionärspar som tar sig en sväng runt hela klotet ... det finns mycket att hämta för den som själv vill ge sig iväg! 

Tack för era tips i vår tävling som avslutades den 25 april. De bästa tågsemestertipsen och vinnarna i tävlingen publiceras här i mitten på maj.

Nyhet

Här är Sveriges bästa tågresor enligt STs medlemmar

I vårt förra medlemsbrev arrangerade vi en tävling där vi efterlyste era bästa tågsemestrar i Sverige. Tack för alla roliga tips! Här är de vinnande bidragen som du kanske kan använda som inspiration inför sommarsemestern.
Nyhet

Medlemsavgiften 2019 

Från 1 januari 2019 tillkommer en ny avgiftsklass för medlemsavgiften. Det innebär bland annat att medlemmar som har en inkomst på 26 000 kronor eller mer kommer få höjd avgift med 8 kronor enligt beslut taget av STs kongress.