Facklig grundutbildning del B
För dig som är ny i din roll som förtroendevald inom ST och som gått del A i den fackliga grundutbildningen.
Efter genomförd utbildning har du fått grundläggande kunskaper i arbetsrättsliga lagar och kollektivavtal, samt kännedom om arbetsmarknadens parter och deras organisation och funktion.
Kursområde
Facklig grundutbildning
Syfte och mål
Utbildningen ska ge förståelse för den svenska modellen och villkoren för fackligt arbete. Du får grundläggande kunskap om arbetsrätt och kollektivavtal, liksom om hur parterna på arbetsmarknaden [fackförbunden och arbetsgivarorganisationerna] är uppbyggda, fungerar och kommunicerar med varandra.
Du måste ha gått del A innan du går del B.
Innehåll i del B:
- Arbetsmiljölagen - systematiskt arbetsmiljöarbete (AML)
- Rollen som förtroendevald gentemot medlemmar och arbetsgivare
- Lagen om anställningsskydd (LAS)
- Kollektivavtal om lön
- Kommunikationen mellan parterna på den egna arbetsplatsen
- Sammanfattning kommunikationen mellan parterna på den egna arbetsplatsen
Innehåll i del A:
- Arbetsrätt ("Den svenska modellen")
- Kollektivavtal kontra lagstiftning ("Den svenska modellen")
- STs respektive arbetsgivarens organisation
- Arbetsmarknadens parter
- Arbetsmiljölagen - systematiskt arbetsmiljöarbete (AML)
- Förtroendemannalagen (FML)
- Medbestämmandelagen / Samverkansavtal (MBL/Samverkan)
Ekonomi
Hela utbildningen utgår från relationen mellan arbetstagare och arbetsgivare på din och övriga deltagares egna arbetsplatser, vilket innebär att du får gå denna utbildning på betald arbetstid och ska söka ledigt i enlighet med förtroendemannalagen och studieledighetslagen senast två veckor innan utbildningsstart.
När det gäller den fackliga grundutbildningen står STs kansli för utbildning, material, måltider och resor. Har vi inte möjlighet att erbjuda dig utbildningen inom ett rimligt avstånd och resan mellan hemort och utbildningsort är längre än 1,5 timmar kan du erbjudas logi. För att hålla nere kostnaderna ska alltid närmsta utbildningsort väljas. Om du av någon anledning behöver gå på annan ort är det i mån av plats och du behöver ta kontakt med ST innan för godkännande.
GDPR
Här hittar du information om hur ST hanterar personuppgifter: https://st.org/om-st/om-webbplatsen-och-cookies/sa-har-behandlar-st-din-information
STs utbildningstrappa
STs utbildningar är indelade i en utbildningstrappa och består av fyra steg:
- Steg 1: Medlemsutbildningar. Om vad facket är och kan göra och hur medlemmen kan påverka. Medlemsutbildningarna är framtagna som e-utbildningar. Läs mer om våra medlemsutbildningar
- Steg 2: Grundutbildning för förtroendevalda. Ger grundläggande kunskaper för dig som ny förtroendevald. Du får också resonera om rollen som förtroendevald.
- Steg 3: Uppdragsutbildningar och påbyggnadsutbildningar för förtroendevalda. Utbildningar för ditt uppdrag och fördjupning inom olika fackliga områden. Ett fåtal uppdragsutbildningar genomförs som e-utbildningar, i något fall med handledarstöd.
- Steg 4: Seminarier och konferenser för förtroendevalda. Här får du koll på senaste nytt och kan resonera vidare om ditt fackliga arbete utifrån de erfarenheter du skaffat dig
Övrigt
Utbildningen är på totalt fyra dagar men är uppdelad på två dagar vid två tillfällen (del A och del B) och med en hemuppgift mellan träffarna.