Digital kommunikation

Idag är vi uppkopplade. Vi finns på sociala medier, vi läser nyheter på nätet och vi söker efter information online. Därför måste även vi som fackförbund synas online. 

Synlighet

Digital kommunikation (sociala medier, mejl, intranät) är snabba, enkla och kostnadseffektiva sätt att kommunicera på. Du kan nå personer utanför din "vanliga" målgrupp, skapa dialog och synliggöra ST, utan att det behöver kosta en krona. Men tänk på att ni inte behöver göra allt på en gång. Börja smått, känn på och se vad som funkar för era medlemmar.  

Genom att följa ST på sociala medier, dela inlägg, interagera, skapa egna sidor för era specifika avdelningar och börja kommunicera digitalt kan vi tillsammans nå ut med STs erbjudande mer effektivt, till ännu fler.

Kontakta gärna varva@st.org om du vill bolla idéer kring sociala medier och digital kommunikation. 

Sociala medier

10 tips för sociala medier

1. Klargör ambitionen

När ni skapar egna konton i sociala medier, fundera över i vilket syfte och vilken som är er målgrupp. Bestäm hur er närvaro ska se ut, vilka som ska utföra arbetet och hur ofta. Välj de kanaler som passar er och välj bort de kanaler som inte är relevanta. Tips! Prata med kollegor som använder sociala medier flitigt och spåna kring hur ni bäst når er målgrupp. 

2. Var personliga och öppna

Sociala medier bygger på att vi är personliga. Berätta gärna vem det är som skriver då och då. Tänk också på att bara skriva sådant som ni och ST kan stå för, sociala medier är öppna och kan nås av alla. Be gärna någon dubbelkolla innan ni publicerar ett inlägg. 

3. Engagera andra

Interaktion är nyckeln! Engagera andra genom att dela med er av kunskap. Uppmuntra andra att kommentera och bidra med eget material. Ställ gärna frågor, men var noga med att följa upp svaren. 

4. Svara

Sociala medier bygger på dialog. Därför är det viktigt att ni svarar på kommentarer och frågor, oavsett om det är beröm eller kritik. Att snabbt ge respons skapar trovärdighet och uppmuntrar till engagemang. Missa inte chansen att visa att ni bryr er om andra som bryr sig om er. 

5. Använd känslor

Fråga dig hur du vill att personen som läser ditt inlägg eller din text ska känna. Inlägg som lyckas väcka känslor eller åsikter får mest interaktion och synlighet. Använd även så kallade "call-to-actions", det vill säga, säg vad du vill att personen som läser inlägget ska göra. "Tagga en person du tycker borde veta mer om pensionsreglerna" eller "Håller du med? Gilla inlägget!".

6. Att använda Facebook

Facebook är världens största sociala nätverk. Sidor, evenemang och grupper är lättillgängliga verktyg som gör att ni kan nå ut till många. Sätt gärna mål (i hur många som giller er eller era inlägg) och redovisa statistiken. Obs! Tänk på att alla inte har Facebook och att era inlägg inte nödvändigtvis ses av alla. Facebook är ett kompletterande verktyg i er kommunikation, inte det enda. 

7. Att twittra

Twitter är perfekt om du vill nå beslutsförfattare, opinionsbildare och journalister. Delta i aktuella diskussioner genom att använda hashtaggar (#). Bevaka vad som skrivs om ST och våra intresseområden genom att följa hashtaggar eller söka på enskilda ord. Vi brukar använda #facketST eller #STevent (för seminarier och föreläsningar) när vi twittrar för ST. Gör det du med!

8. Att använda bilder och film

Bilder engagerar och berör. Foto och film blir allt viktigare när vi kommunicerar och kan leda till mer engagemang än renodlade textinlägg. Instagram och Youtube är bra plattformar för foto och film men även Facebook. Uppmana gärna era följare att dela med sig av bilder.

9. Omvärldsbevaka

Sociala medier är ett bra sätt att hålla koll på vad som sägs om ST. Ni kan snabbt bemöta kritik och kommentera aktuella händelser. Genom att följa konton på Twitter, Facebook, Linkedin eller Instagram kan ni snabbt få en god överblick. 

10. Följ upp

Med sociala medier finns en fantastisk möjlighet att följa upp hur er kommunikation tas emot. Se över vilka och hur många reaktioner era inlägg har fått och gör mer av det som verkar fungera.

Källa Westanders och Springtime

Fler tips om sociala medier och digital kommunikation

Vägledning för föreningar och medlemsorganisationer från Integrritetsskyddsmyndigheten 

Komma igång med Facebook 

Om digital kommunikation från Westanders

Bra sidor att länka till på st.org

Medlemsformuläret

Om medlemskapet

Alla medlemsförmåner

Intresseanmälan "Nyfiken på ST"

"Värva en kollega"

Det här är våra sociala medier

Facebook Fackförbundet ST

Linkedin Fackförbundet ST

Twitter @FacketST

Instagram @facketst

Youtube Facket ST