Komikern och poddaren Ola Söderholm

Fem böcker som är värda din tid i sommar

När han inte rattar en av en Sveriges populäraste poddar försöker Ola Söderholm läsa så mycket han kan. Här tipsar han om fem böcker som är värda din tid i sommar – från nya sätt att se på romarrikets undergång till en rysk klassiker som överträffar vilken modern tv-serie som helst.

Komikern och journalisten Ola Söderholm har hörts i såväl satirprogrammet Tankesmedjan som långkörarpodden Lilla drevet. Nu rattar han i stället podcasten Stormens utveckling – också den med en samtidskommenterande ingång.

Under våren har han tillsammans med sina gäster avhandlat allt från tunnhårighet till kopplingen mellan antifascism och klimataktivism – och just klimattemat dyker också upp i hans boktips.

Så hur mycket hinner Ola Söderholm egentligen läsa?

”Hyfsat mycket”, konstaterar han.

– Jag önskar att jag läste mer men precis som alla andra måste jag ju också hinna med att scrolla på telefonen fyra timmar om dagen. Mitt bästa ställe att läsa på är badkaret. Jag brukar lägga mig i ett tomt badkar med en bok och ha kranen på bara litegrann så att det fylls upp långsamt.

Letar du efter något annat än dussindeckare inför semestern? Här är Ola Söderholms fem bästa tips.

Kyle Harper – Roms öde: klimatet, sjukdomarna och imperiets undergång

”Mycket bra populärhistoria där Harper väver samman Romerska rikets politiska utveckling med epokens miljöhistoria och kastar nytt ljus på tidernas mest ökända samhällskollaps.”

Köp boken här.

Lev Tolstoj – Krig och fred

”Det sägs att tv-serien är den nya romanen men det finns ingen anledning att gå på nymodigheten om man ännu inte läst Tolstoj. Allt du vill ha ut av en episk, storslagen, underhållande tv-serie får du ut av att läsa ”Krig och fred” – och mer därtill. Det är inte mer ansträngande än att kolla på Game of thrones, men hundra gånger mer givande.”

Krig och fred finns sedan ett par år tillbaka i svensk nyöversättning av Barbara Lönnqvist.

Köp boken här.

Karl Ove Knausgård – Min kamp

”Oavsett vad det handlar om – ett besök på simhallen med lågstadieklassen, en katastrofal tonårsfylla, ett utbrott av svartsjuka riktat mot ens bror – så är det ingen som kryper så nära och ingen som är så skoningslös som Knausgård. Tro på hajpen!”

Köp boken här.

Eva Illouz – Därför gör kärlek ont

”Otroligt vass analys av det kaos som präglar vår tids romantiska och sexuella förbindelser. Sociologen Eva Illouz menar att erfarenheterna av misslyckade och kraschade relationer är så vanliga att de är närmast kollektiva, men trots det fortsätter vi att betrakta dem som ett direkt resultat av störda och omogna psyken. Men istället för att leta efter orsaken i individen bör vi vända blicken mot samhället.”

Köp boken här.

Clive Hamilton – Den trotsiga jorden

”Etikprofessorn Clive Hamilton beskriver klart och kärnfullt hur den ekologiska krisen innebär slutet för moderniteten som vi känner den. Hur orienterar vi oss när det visat sig att så många av våra idéer om samhället och politiken byggt på falsk grund? Hamilton försöker ge oss en föreställning om hur förutsättningarna för en sådan omprövning skulle kunna se ut.”

Köp boken här.