ST medlemmar i västafrika

Nyhet
Nästa vecka är det är det konferens i det västafrikanska landet Togo. Där kommer ST-medlemmarna Parisa Maleki och Dennis Persson att påbörja rapporteringen kring Togo-resan och STs Västafrikaprojekt i STs sociala medier. Så håll koll på STs facebookkonto och Twitterflöde.

Egentligen skulle resan gått till Burkina Faso, men 16 september ägde en statskupp rum. ST som haft ett fackligt samarbetsprojekt i landet i över 20 år såg med förväntan fram emot att det i oktober skulle hållas demokratiska val för första gången. Men så blev alltså inte fallet. 

Bakgrunden till kuppen är att landets tidigare odemokratiska president, Blaise Compaoré, störtades genom folkliga protester 2014. Efter Compaorés avgång har en övergångsregering styrt landet i väntan på genomförandet av allmänna val. Allierade till Compaoré förbjöds att ställa upp som kandidater till valet och det är mot bakgrund av detta beslut som politiker och militärer lojala med Compaoré genomförde en kupp.

Efter samtal mellan kuppmakarna och övergångsregeringen har situationen i landet stabiliserats och övergångsregeringen är återinsatt. Val kommer, enligt utsago, att hållas i november men landets gränser är stängda och stämningen spänd.

Om du har frågor kontakta Karin Brunzell, STs internationella sekreterare på karin.brunzell@st.org