ST inom SiS inbjuder ministern till dialog om de statliga vårdhemmen

Press
Sveriges radio har idag uppmärksammat den ohållbara situationen på de statliga vårdhemmen inom missbruksvården som sköts av Statens institutionsstyrelse, SiS. En situation som vi i Fackförbundet ST uppmärksammade redan i höstas.

- Det är kaos på missbruksboendena inom SiS. Boendena är överfulla, klienterna är i mycket sämre skick än tidigare och förutom missbruksproblem är många svårt psykiskt sjuka, säger Thord Jansson, ordförande för Fackförbundet ST inom SiS.

Beläggningsgraden på vårdhemmen inom SiS är över hundra procent och så har det varit länge. Klienterna är allt oftare svårt psykiskt sjuka och mycket utagerande och våldsamma. Det är en tuff arbetsmiljö för de anställda där sjukskrivningarna ökar, ensamarbete är inte ovanligt och personalen jobbar mycket övertid. Samtidigt gjorde statliga SiS en vinst på över hundra miljoner kronor 2014.

- Nu vill vi träffa ansvarig minister för SiS, Åsa Regner, för att föra en dialog om vad som ska hända med SiS framöver. Vi vill delge vårt perspektiv från fackligt håll och lyssna till vad ministern har för idéer. Därför har vi idag skickat en inbjudan till Åsa Regner till en dialog, avslutar Thord Jansson.

För mer information kontakta: Thord Jansson, ordförande på ST inom SiS, 072-534 61 66, eller Sofia Johansson, pressekreterare på Fackförbundet ST, 070-314 52 73.

Till Sveriges Radio