Britta Lejons julhälsning 2021

Tillsammans fortsätter vi göra skillnad

År 2020 har varit ett turbulent och prövande år på många sätt. Jag vill börja med att tacka dig som är medlem och dig som är förtroendevald i Fackförbundet ST. Tillsammans fortsätter vi göra skillnad för ett hållbart arbetsliv – ett arbete som är extra viktigt i tider då omställning, anpassning och förändring sker hela tiden.

Vi vet att pandemin har drabbat våra medlemmar väldigt olika. En del jobbar mer än vanligt och är trötta och slutkörda. Andra är oroliga för sina jobb. Under året som gått har vi bland annat slutit korttidsavtal för att underlätta så att våra medlemmar kan få behålla sina anställningar. Vi har också fått politikerna att skjuta till resurser i form av ökade anslag så att verksamheter ska överleva krisen.

Flera nya kollektivavtal på plats

I år har vi även genomgått en uppskjuten, och mycket snårig avtalsrörelse. Det ekonomiska läget som ett resultat av pandemin har gjort det svårare än vanligt att komma överens med arbetsgivarna. I skrivande stund har vi lyckats sluta centrala kollektivavtal på nästan samtliga områden. Förhandlingar pågår fortfarande inom bransch Kommunikation, det vill säga för våra medlemmar inom PostNord och Swedavia. 

Nu vidtar lokala förhandlingar på respektive myndighet och bolag, så det är förstås en hel del jobb kvar. Men jag är otroligt stolt och glad för det vi har uppnått hittills. Vi har både fått igenom löneökningar i nivå med resten av arbetsmarknaden samt förbättringar av flera andra villkor, olika framsteg för olika avtalsområden. Och vi har dessutom lyckats sätta stopp för arbetsgivarnas försök att få igenom flera försämringar kring arbetstider och semestervillkor.

Fortsatta förhandlingsmöjligheter om anställningstryggheten

För dig som jobbar inom staten lyckades vi också säkra vår rätt att fortsätta förhandla med arbetsgivarna om anställningstryggheten när den nya lagen om anställningsskydd blir verklighet. Det avtal som PTK, Kommunal, IF Metall och Svenskt Näringsliv slutit tar inte hänsyn till de särskilda förutsättningar som gäller i staten. Därför måste vi förhandla fram avtal som fortsatt ger våra medlemmar trygga jobb. Trygga statsanställda är en förutsättning för en statsförvaltning i världsklass. 

Nytt fokus på arbetsmiljöfrågor 

Många av oss har jobbat hemifrån sedan i våras. Det är en verklighet som var svår att förutse, och det ställer nya krav på oss som fackförbund. Vi behöver dels se till att du som jobbar hemifrån får rätt förutsättningar och har en arbetsmiljö som håller i längden. Men också att du som behöver vara på plats på jobbet kan utföra arbetet på ett tryggt sätt. Jag är glad att vi i avtalsrörelsen har förhandlat fram ett fortsatt fokus på dessa nya arbetsmiljöfrågor.

Nu går många av oss mot en välförtjänt ledighet. Jag hoppas att du får en chans till återhämtning under jul och nyår. Ta väl hand om dig själv och dina närmaste. Tack för att du är medlem, det gör all skillnad i världen!

God jul och gott nytt år!

Britta Lejon
Förbundsordförande

Nyhet

Så blir medlemsavgiften 2021

Från och med 1 januari 2021 tillkommer en ny avgiftsklass för medlemsavgiften. Det innebär att du som har inkomst på 27 000 kronor eller mer kommer få höjd avgift med 8 kronor.