Studenter på väg till jobbintervju

Ingångslön efter examen – så hamnar du rätt!

Publicerad: 2022-04-12

När du är ny på arbetsmarknaden är det inte lätt att veta vad du ska göra för löneanspråk. Men för att du ska ha en hållbar löneutveckling är det viktigt att du hamnar på en bra nivå redan från början. Här är några tips så du hamnar rätt!

1. Få lönestatistik från fackförbund

Med Fackförbundet STs lönestatistik kan du få uppgifter om hur du bör ligga till om du ska jobba inom staten. Du också kontakta våra lönerådgivare om du behöver mer specifik hjälp.

Även du som inte redan är medlem kan ta kontakt med oss om du söker jobb inom vårt organisationsområde

2. Hitta löner för yrken inom staten på st.org

Vill du veta vad en administratör, arbetsförmedlare, handläggare, kriminalvårdare eller utredare har i lön? Vi har gått igenom lönerna till en rad yrken som hör till de mest förekommande inom staten eller på bolagen. 

3. Prata med en facklig kontaktperson på arbetsplatsen 

När du söker jobb så finns det ofta en hänvisning till en facklig kontaktperson i annonsen. Den personen kan du ringa och fråga saker som känns obekväma att fråga arbetsgivaren om. Till exempel hur löneläget ser ut för den befattning du söker. 

Fackliga kontaktpersoner har oftast en väldigt bra överblick på löneläget på arbetsplatsen. Så därför är det ett bra tips att ta kontakt om du går vidare i rekryteringsprocessen.

4. Vänta med att lämna löneanspråk

Många vill att du lämnar löneanspråk redan i arbetsansökan. Men det är oftast bättre att vänta till efter intervjun. Ju mer du vet om tjänsten desto bättre underlag har du att bedöma vad du bör begära i löneanspråk.

5. Var realistisk – och sikta något över vad du har tänkt dig

När du gått igenom lönestatistik och fått en bra uppfattning om var du bör ligga lönemässigt är det dags att besluta dig för en siffra. Vårt råd är att bestämma dig för en lön som du tycker skulle passa och lägga dig något över det.

Det är inte omöjligt att arbetsgivaren vill erbjuda dig en lägre lön och då är det bra med lite utrymme att jobba med. Du bör även fundera över vad din lägsta gräns är så du kan säga nej direkt.

6. Lönen är mycket – men inte allt 

Glöm inte att fråga om andra förmåner utöver själva lönen. Vad gäller vid semester? Tjänstepension? Hur ser arbetstiderna ut? Hur fungerar det med övertid? Finns friskvårdsbidrag?

Många av dessa förmåner regleras av arbetsplatsens kollektivavtal. Arbetsgivaren kan också erbjuda andra förmåner som inte står med i kollektivavtalet.

När du fått en klar bild av hur allt ser ut är det alltid bra att dubbelkolla med en facklig rådgivare. På så vis får du en samlad bild om jobbet är värt att ta.