ST kommenterar budgeten: Bättre sent än aldrig att rädda Arbetsförmedlingens kontor

Regeringens budgetproposition innebär att Arbetsförmedlingen får 1 miljard kronor i tillskott under nästa år, bland annat, för att stärka den lokala närvaron. Fackförbundet ST ser det som en delseger i arbetet med att återupprätta Arbetsförmedlingens förmåga att hantera den ökade arbetslösheten.

- Det har varit uppenbart att Arbetsförmedlingen inte har fått rätt förutsättningar att hantera effekterna av coronapandemin. Det går inte att svälta en myndighet som har en helt avgörande funktion på dagens arbetsmarknad, i synnerhet lokalt. Därför är det helt logiskt att regeringen nu vill öka anslaget. Men man borde ha kunnat göra detta redan i de tidigare ändringsbudgetarna, säger Britta Lejon, förbundsordförande för Fackförbundet ST.


ST har vid upprepade tillfällen påtalat behovet av att Arbetsförmedlingen kan upprätthålla sin lokala närvaro i många kommuner. Samtidigt har myndigheten haft ett sparbeting på sig, vilket skulle innebära att ännu fler uppsägningar var att vänta. Regeringens budgetförslag innebär nu att myndigheten sent omsider kan komma sätta upp skylten igen på många av de orter där kontoren stängdes under 2019.


- Nu gäller det att pengarna verkligen används på det sättet, och inte går till omfattande digitala lösningar istället. Arbetsförmedlingens lokala närvaro är oerhört viktig för de arbetssökande i allra störst behov av stöd och även för många kommuner som nu har en mycket hög arbetslöshet, säger Britta Lejon.