Så förbereder du dig för tiden efter corona

Så förbereder du dig för tiden efter corona

När kommer pandemin att vara över? Går vi mot en ännu djupare lågkonjunktur? Vad innebär det för mig och mitt arbetsliv?

Använd alla tjänster hos Go Monday kostnadsfritt – 1 gång per år!

Våra karriärtjänster sköts av vår samarbetspartner Go Monday! Att boka är enkelt och ingår kostnadsfritt i ditt medlemskap. Du kan använda alla tjänster hos Go Monday 1 gång per år.  

Kriser som den vi går igenom nu ställer alltid saker på sin ände. Oavsett om vi är direkt drabbade eller inte, så ställer vi oss frågor. Det vi tagit för givet känns plötsligt inte så säkert.

Och oro tar energi. Det är lätt att känna sig trött och omotiverad. Ofta börjar vi skjuta saker på framtiden, även om vi egentligen vet att de viktiga. Planerna på ett nytt jobb, tankarna på att lära sig något nytt och idéerna om hur jobbet kan bli bättre, blir liggande.

Men hur kan du ta tag i saker och redan nu börja förbereda du dig för tiden efter corona?

Rådgivning för arbetslivet av Go Monday!

Vi samarbetar sedan snart två år med företaget Go Monday som hjälper våra medlemmar att utvecklas vidare i jobbet och öka sin anställningsbarhet. Go Mondays rådgivare har sammanlagt hjälpt över 18 000 personer.

Här är deras viktigaste råd för att förbereda dig för tiden efter pandemin.

Det bästa du kan göra nu är att börja agera

De flesta tänker att handling är ett resultat av motivation. För att få saker gjorda måste man först vara motiverad. Men i själva verket är det omvända minst lika viktigt. När vi gör något, blir vi motiverade. Det är som ett kretslopp, handling leder till motivation som i sin tur leder till handling.

När du känner dig omotiverad, eller börjar skjuta viktiga frågor på framtiden, så är det bästa du kan göra att börja agera. Har du funderat på att göra en förändring i yrkeslivet? Att lära dig något nytt? Att söka ett annat jobb? Då är de närmaste månaderna ett bra tillfälle att börja. Dels kommer du att känna dig mer motiverad när du väl sätter igång, dels kommer du att ligga steget före alla andra.

Vi vet inte hur arbetsmarknaden kommer att se ut framöver - och det är ett ännu starkare skäl att börja agera nu snarare än att vänta på att vi vet mer.

Kriser ger tid för reflektion

För att skapa en förändring i yrkeslivet, vare sig det gäller att byta jobb eller att utvecklas där man är, är det viktigt att sortera tankarna, förtydliga vad man vill och utforska sina alternativ. Vi behöver alla ta en paus ibland och blicka inåt, våga se på djupet.

Vi behöver också ta oss tid att blicka mot omvärlden - upptäcka möjligheter vi inte tänkt på och fundera över vad olika alternativ skulle innebära i praktiken. Krisperioder är bra tillfällen för det.

Här är några frågor att ta ställning till:

  1. Vad känns mest givande i mitt jobb?
  2. Vad tar energi från mig i jobbet?
  3. Vad vill jag göra mer och mindre av?
  4. Vilket sammanhang fungerar jag bäst i - vilken miljö och vilka människor?
  5. Hur kan jag uppdatera mig själv?
  6. Vilka tre spår skulle jag kunna följa om jag skulle välja att gå vidare till en ny tjänst eller en ny myndighet?

Bolla dina tankar med en expert

När du vill ta tag i det här och börja agera för tiden efter corona, kan det vara skönt att bolla dina funderingar med en expert. Som medlem kan du kostnadsfritt få hjälp med att reda ut tankarna och ta fram tydligare formuleringar för vad du vill och hur du tar dig dit.

Boka samtal 

Nyhet

4 vanliga karriärtyper – vilken är du?

Begreppet “karriär” förknippas ofta med att man klättrar i hierarkin på ett företag, organisation eller i en bransch. Faktum är att det här bara är ett sätt att vilja utvecklas karriärmässigt, och det är inte ens det vanligaste sättet i Sverige.