Kerstin Jeding är psykolog och programsamordnare på Stressmottagningen
Photo: Karl Gabor/Getty images

Psykologen: Släpp tanken om att ”varva ner inför semestern”

Så här års pratas det mycket om vikten av att varva ner. Målet för många är att ha uppnått ett optimalt lugn redan första semesterdagen. Men psykologen Kerstin Jeding vänder sig mot idén och menar att det finns risker med nedvarvningshetsen som kan ha direkt motsatt effekt.

Kerstin Jeding är legitimerad psykolog och programsamordnare på Stressmottagningen, som arbetar med behandling och rehabilitering av personer med utmattningssyndrom.

Du menar att vi inte borde lägga så mycket kraft på att varva ner inför semestern. Varför?

De senaste årens stora stressdiskussion har gjort att många känner att det är viktigt att känna sig nedvarvade på semestern, men det är otroligt svårt att känna så på beställning. Vi vill gärna optimera allt och nu vill vi också optimera nedvarvningen i sig. Mitt råd är att släppa det, för ofta leder det till motsatsen.

Vad tycker du att vi borde använda semestern till?

Det viktiga är att fundera på är vad du själv vill få ut av ledigheten. Om du har ett monotont arbete kan det vara viktigt med stimulans och omväxling. För andra kan det handla om lugn och ro och att inte behöva passa tider och vara beredd att rycka ut. En del värdesätter tid med familj och vänner. Ett gott råd: lista inte tusen aktiviteter du vill hinna med, utan vilka värden som är viktiga för dig.

Hur kan jag tänka om jag vill släppa jobbtankarna så snabbt som möjligt?

Jag tror det är svårt – det finns ingen knapp för att stänga av tankar som dyker upp. Men vi måste inte lyssna och svara på allt. Jag brukar tänka mig tankar som en radio – vi kan ha den på i bakgrunden utan att lyssna. Det här går att träna på. Prova att inte svara på tanken ”vad ska jag laga till middag?” när den dyker upp nästa gång. Försök hålla dig till nuet och se tankarna för vad de är – bara tankar.

Vad tycker du om att kolla jobbmobilen under semestern?

Arbetsgivare har ett viktigt ansvar att tala om vad de förväntar sig. De flesta av oss har inte betalt för att ha jour under semestern. Men det är också bra att ha egna strategier. Det är lätt att råka klicka upp jobbmailen på morgonen och mötas av en massa saker som behöver hanteras. Om vi tänkt igenom innan har vi större chans att kunna hantera sådana situationer.

Här är några saker som vissa tycker fungerar:

  • Bestäm en tid när du kollar din jobbmejl. Det kan vara första dagen efter semestern, eller runt lunch varje vardag. Men välj medvetet!
  • Ta bort mejlappen från förstasidan i din mobil. Då har du större chans att hinna fråga dig själv om du verkligen vill kolla mejlen just nu.
  • Ha mobilen avstängd mellan dina planerade mejlkollartider – eller stäng åtminstone av pling och aviseringar.

Vad har du för råd till den som känner sig stressad över arbetsuppgifter som kommer hopa sig under ledigheten?

Ibland är arbetsbördan helt enkelt inte rimlig – och i lägen där för mycket samlats på hög behöver vi vara schyssta mot oss själva. Att ligga efter ett tag måste vara okej i de lägena. Börja med att sortera saker i högar efter hur brännande de är och jobba därifrån. Kanske blir sakerna i den understa högen aldrig gjorda. Det här kan vara svårt, men jag tror det är ännu värre att låtsas att situationen är optimal och att allt borde funka som vanligt.

Några andra tips inför semestern?

Boken Lyckofällan av Russ Harris, som tar upp tekniker för att minska stress och oro på ett lättillgängligt sätt. Den finns som pocket på svenska – den kan man läsa i hängmattan om man vill. Ett annat tips är Stressmottagningens pausövningar som finns på Spotify och Apple music.

Nyhet

10 tips för att ”smygträna” på jobbet

I vårt förra medlemsbrev arrangerade vi en tävling där vi frågade hur ni ”smygtränar” på jobbet. Tack för alla era smarta tips! Här är de vinnande bidragen som du kanske kan ta med som inspiration till din arbetsplats.