Bli förtroendevald

Bli förtroendevald

Engagemang är en av de viktigaste förutsättningarna när du vill förändra något. Är du en person som gärna vill förändra och förbättra det du inte tycker fungerar? Då är chansen stor att du skulle passa som förtroendevald!

När du är förtroendevald har du möjlighet att påverka din arbetsplats till det bättre. Dessutom lär du dig mycket och knyter många värdefulla kontakter inom organisationen. 

Vad gör en förtroendevald?

Rent konkret kommer du kanske att hålla i medlemsmöten, delta i samverkansmöten med chefer, informera dina kollegor om vad som händer på arbetsplatsen, delta i lönerevisioner eller lönekartläggningar, välkomna nyanställda, ordna seminarier eller göra skyddsronder. 

Uppdragen kan skilja sig åt en del beroende på vilken typ av roll du har. Det finns dock fyra grunduppdrag som alla förtroendevalda i Fackförbundet ST delar: 

  • Stödja och företräda medlemmar
  • Värva nya medlemmar
  • Synliggöra Fackförbundet ST och det fackliga arbetet på arbetsplatsen
  • Arbeta för, och skapa engagemang för, ett bättre arbetsliv

Mer om detta kan du läsa i våra uppdragsbeskrivningar

Hur blir jag förtroendevald?

Är du intresserad av att bli förtroendevald ska du kontakta ditt lokala fack. Det är medlemmarna på arbetsplatsen som väljer sina representanter. Du kan bli vald till olika uppdrag, som till exempel arbetsplatsombud eller skyddsombud. Valen sker normalt på ett medlemsmöte. 

Det viktigaste är att du har ett intresse och engagemang, samt att du delar våra värderingar. Du behöver inte ha några förkunskaper om arbetsrätt och fackligt arbete – du får en grundutbildning av oss. Utöver den kan du gå fler kurser i specifika ämnen som du vill fördjupa dig i.

Min arbetsplats saknar ett lokalt fack

Om det saknas fackklubb på din arbetsplats kan du kontakta ST Direkt på 0771-555 444 eller fyll i formuläret här nedan så hör vi av oss!