Sonia Sawadago
Sonia Sawadago

Facklig röst i världen – Sonia Sawadogo

Sonia Sawadogo är barnmoska i Burkina Faso. Hon är stolt över att hennes fackförening gjort det möjligt för barnmorskor att vidareutbilda sig till gynekologassistenter.

Namn: Sonia Sawadogo
Yrke: Barnmorska, Burkina Faso

Medlem i centrala ungdomskommitten för  Burkina Fasos fackföreningar samt medlem i fackföreningen för barnmorskor.

Varför började du engagera dig i facket?

Som barnmorska, upptäckte jag många problem på min arbetsplats som är ett statligt sjukhus och jag ville göra något åt saken. Jag blev inspirerad av min lärare från barnmorskeutbildningen, hennes kamp i facket stärkte mig. Hon är numera ledare för hälso- och sjukvårdsfacket, så jag bestämde mig för att gå med.

Hur är situationen för fackligt aktiva i Burkina Faso?

Det går inte att säga något generellt, utan det skiljer sig mellan arbetsgivare. Vi har inte några problem i förhållande till arbetsgivarna för närvarande. Min chef har inte något problem med att jag är i facket. Men det är inte alla arbetsgivare som är positiva till att deras anställda är fackligt aktiva. Vårt främsta problem just nu är att det finns en del konflikter mellan barnmorskefacket och hälso- och sjukvårdsfackförbundet. Barnmorskorna var tidigare medlemmar i det övergripande hälso- och sjukvårdsfacket, men vi bestämde oss för att starta en egen fackförening.

Kan du berätta om en positiv förändring som din fackförening har bidragit till?

Barnmorskor har numera möjlighet att efter vissa intagningsprov, vidareutbilda sig till gynekologassistenter, en utbildning som staten står för. Det är en förändring jag är stolt över att min fackförening bidragit till.