löneavdrag tas bort som betalsätt

Tappa inte medlemmar när löneavdrag tas bort som betalsätt

Publicerad: 2022-05-10

Från 1 december 2022 kommer det inte längre vara möjligt att betala medlemsavgiften till Fackförbundet ST via löneavdrag. Som förtroendevald har du en viktig uppgift att hjälpa oss att nå ut med den informationen. Risken är annars stor att vi tappar medlemmar i övergången. 

I den kommande avtalsrörelsen är det viktigt att vi är så många som möjligt för att kunna påverka. En vanlig orsak till att medlemmar går ur förbundet är att de missar att betala sin medlemsavgift. När löneavdrag försvinner som betalningssätt i december ser vi därför en risk för ett onödigt medlemstapp.

Varför tas löneavdraget bort?

Det är en betalningsmetod som håller på att avvecklas av både banker och arbetsgivare. Därför har vi valt att själva sätta ett slutdatum för att i god tid kunna informera medlemmar och förtroendevalda om förändringen.

Byte till e-faktura eller autogiro behöver vara gjort 30 november

Medlemmar som i fortsättningen vill betala sin avgift via e-faktura eller autogiro behöver ha bytt betalsätt senast den 30 november. Eftersom det kan ta några dagar innan bytet registreras är det bra att vara ute i god tid. Medlemmar som är anslutna till den digitala brevlådan Kivra och i fortsättningen vill ta emot och betala fakturor med medlemsavgiften där, behöver inte göra något.

Under året har vi löpande skickat ut information från kansliet via mail, brev och sms till medlemmar för att informera om den kommande ändringen. Vi vet dock av erfarenhet att chansen är större att medlemmar tar till sig informationen om den kommer från det lokala facket.

Vad du som förtroendevald kan göra 

 • Använd kommunikationskitet med affischer, bilder och texter: I vårt mallverktyg finns mallar med information om varför medlemmarna behöver byta betalsätt som går att sätta upp, maila ut eller lägga upp på sociala medier. Nedan hittar du också en text som går att kopiera och klistra in i ett medlemsbrev. Obs! För att redigera en mall loggar du in med användarnamnet ”fv” och lösenordet ”fv”.
 • Informera medlemmar på arbetsplatsen: Sätt upp affischer, anordna ett informationsmöte eller lägg in det som en punkt på ett medlemsmöte eller APT.
 • Svara på medlemsfrågor:Här hittar du svar på de vanligaste frågorna och en guide för hur man byter till e-faktura eller autogiro. Här listar vi också fördelarna med att byta betalsätt.
 • Hjälp medlemmarna att ta reda på vilket betalsätt de har: Medlemmar som är osäkra på vilket betalsätt de har kan ta reda på det via medlemsregistret. För att komma dit loggar de in på Mina sidor, går till Mina uppgifter och väljer ”ändra uppgifter”.

Information till medlemmar (kopiera och klistra in i ett mail) 

Hej medlemmar i ST inom XX! 

Idag betalar många sin medlemsavgift till Fackförbundet ST via löneavdrag, det vill säga att avgiften dras automatiskt från lönen varje månad. I höst kommer den möjligheten att försvinna och därför rekommenderar vi att du som använder det betalsättet byter till e-faktura eller autogiro. Osäker på vilket betalsätt du har idag? Längre ner hittar du instruktioner för hur du tar reda på det.

E-faktura – så här gör du 

Lägg till Fackförbundet ST som betalningsmottagare via din internetbank. Då behöver du bara godkänna betalningen av avgiften i slutet av månaden.  

 1. Logga in på din bank 
 2. Leta fram ”anmäl e-faktura”: Det brukar finnas vid ”betalning och överföring”. 
 3. Sök fram Fackförbundet ST: Välj oss som betalningsmottagare för e-faktura. 

Autogiro – så här gör du 

 1. Logga in på din bank 
 2. Leta fram Anmäl autogiro: Det brukar finnas vid ”betalning och överföring”. 
 3. Sök fram Fackförbundet ST: När du hittat oss (BG 260-5327), välj anmäl. Om din bank vill ha betalarnummer, ange ditt tiosiffriga personnummer utan bindestreck (ÅÅMMDDXXXX).

Efter att du valt autogiro så dras medlemsavgiften automatiskt när den ska utan att du behöver göra någonting.

Bra att veta om e-faktura och autogiro 

Det finns ingen risk att beloppet dras dubbelt. Medlemsavgiften dras en gång per månad och det går bara att ha ett betalsätt inlagt åt gången.

Tänk på att kontot som du vill att medlemsavgiften ska dras ifrån måste vara kopplat till dig. Delat konto mellan makar accepteras av vissa banker när det gäller autogiro, men inte av alla.

Om du vill betala medlemsavgiften via Kivra

Du som är ansluten till den digitala brevlådan Kivra och i fortsättningen vill ta emot och betala fakturor med medlemsavgiften där, behöver inte göra något.

Se över ditt betalsätt innan 30 november

Du som i fortsättningen vill betala medlemsavgiften via e-faktura eller autogiro behöver ha bytt betalsätt senast den 30 november. Tänk på att det kan ta några dagar innan bytet registreras. Därför är det bra att vara ute i god tid.

Vad händer om jag inte byter betalsätt?

Du som inte bytt betalsätt senast den 30 november och inte är ansluten till Kivra kommer i fortsättningen få pappersfakturor med medlemsavgiften på posten.

Varför ska möjligheten att betala med löneavdrag tas bort?

Det är en betalningsmetod som håller på att avvecklas av både banker och arbetsgivare. På st.org hittar du mer information och svar på vanliga frågor: st.org/loneavdrag

Så tar du reda på om du har löneavdrag som betalsätt

Om du är osäker på om du använder löneavdrag som betalsätt gör du så här: 

 1. Logga in på Mina sidor
 2. Gå in på Mina uppgifter längst till höger i den undre huvudmenyn
 3. Klicka på knappen ”Ändra uppgifter” som leder till medlemsregistret. Under ”Medlemsinformation” står det vilket betalsätt du har.

Har du andra frågor så kontakta oss!
Lägg till kontaktuppgifter till avdelning