Engagera dig som student i facket

Motionera, fika eller informera. Som studentmedlem kan du vara med och påverka hur Fackförbundet STs framtid ska se ut. Här är några av de sätt du som student kan engagera dig i facket på!

Skriv en motion

En motion är ett förslag som en enskild person eller en grupp kan lägga fram. Har du något du vill förändra eller förbättra i förbundet?

Skriv en motion!

Jobba som studentinformatör för ST

Som studentinformatör informerar du om Fackförbundet ST ute på ditt lärosäte. Du anordnar aktiviteter, värvar medlemmar och svarar på frågor. Du är helt enkelt STs ansikte utåt mot studenter. 

Att vara studentinformatör är ett sätt att få inblick i vad facket gör och hur facket fungerar. Något som du kommer ha mycket nytta av när du börjar jobba. Du får även möjligheten att påverka och förnya facket genom det värvningsarbete som en studentinformatör gör.

För ditt arbete utgår en fast timlön. Fackförbundet ST har i dagsläget studentinformatörer i Göteborg, Malmö, Lund, Linköping, Örebro, Stockholm, Uppsala, Karlstad och Umeå. 

Läs mer och ansök här

Ordna Fairtradefika på din skola

Brinner du för rättvis handel och hållbar utveckling? Då kan du engagera dig genom att anordna Fairtradefika på din skola!

Torsdagen den 15 oktober går Fairtrade Challenge av stapeln! Fairtrade Challenge är en kampanj som utmanar hela Sverige att sätta fokus på varför Fairtrade behövs och vilken skillnad det gör. Målet är att alla ska fika med rättvisemärkta produkter under en och samma dag.

Hur gör jag för att anordna Fairtrade-fika?

  1. Anmäl din fika här på kampanjsajten från och med 21 augusti.
  2. Fika är trevligt och kul, men det är också en tävling! Kom ihåg när du anmäler din fika att ange Fackförbundet ST.
  3. Se till att din fika äger rum den 15 oktober och att det bjuds på minst en Fairtrade-märkt produkt.
  4. Bjud in vänner, kollegor, klasskamrater och alla andra som gillar att fika.
  5. Efter genomförd fika kan du ladda upp bilder på Fairtrade Challenges hemsida.

Läs mer om hur du kan göra och få tips på Fairtrade Challenges hemsida.

Vill du anordna Fairtrade-aktiviteter resten av året hittar du exempel och tips här.

Vad är Fairtrade?

Fairtrade är en certifiering med kriterier för ekonomisk, social och miljömässig hållbar utveckling i länder med utbredd fattigdom. Fairtrade-märkningen är idag utspridd och finns både på mat, kläder och andra varor.

Genom att handla Fairtrade-märkta produkter bidrar du till förbättrade ekonomiska villkor för odlare och anställda, främjandet av demokrati, organisationsrätt och motverkandet av diskriminering och barnarbete.

Fackförbundet ST är medlem i organisationen Fairtrade Sverige. Som medlem jobbar ST ständigt med att bilda opinion och sprida information med syfte att öka konsumenters kännedom och kunskap om Fairtrade.