Opinion och påverkan
Opinion är ett kraftfullt verktyg för att påverka fackliga frågor. Här får du möjligheten till kunskap om hur opinionsbildning går till och förstår vilka möjligheter det finns att samarbeta med kansliet i påverkansfrågor.
Kursområde
Uppdrag- och påbyggnadsutbildningar
Syfte och mål
Utbildningen i opinion och påverkan ger dig som förtroendevald kunskaper om vad opinionsbildning är och verktyg för att genomföra det.
Målgrupp
Utbildningen vänder sig till ledamöter inom avdelningsstyrelser och sektionsstyrelser. Du kan vara ordförande, kommunikationsansvarig eller ledamot som är intresserad av att driva opinionsbildning.
Innehåll
Nu har du chansen att lära dig mer om opinionsbildning och påverkan i fackliga frågor. Du som sitter i avdelningsstyrelse eller sektionsstyrelse är välkommen på en heldag där vi lär ut metoder för påverkansarbete. Vi i ST vill få fler företrädare som driver på politiker och samhällsaktörer i STs frågor.
Vi vill att fler ska känna till var ST står i frågor som är viktiga för våra medlemmar. Du kommer få ta del av STs nya handbok för opinionsbildning och också lära dig mer om hur du hanterar media.
Utbildningen tar upp följande:
• Vad är opinionsbildning?
• Hur går det till?
• Hur hanteras media?
• STs handbok för opinionsbildning
Upplägg och kostnader
Utbildningen omfattar en dag.
STs kansli står för utbildning, material, lunch och fika. Kontakta din avdelning- eller sektionsstyrelse för ev. ersättning av resa/logi.
För att få ut så mycket som möjligt av utbildningen ska du även genomgått den fackliga grundutbildningen för förtroendevalda.
Ledighet
Du har rätt att gå utbildningen på arbetstid, men arbetsgivaren är inte skyldig att betala ut lön. Du söker ledigt enligt förtroendemannalagen och studieledighetslagen. Du ansöker om ledighet senast två veckor före studiestart.
GDPR
Här hittar du information om hur ST hanterar personuppgifter: https://st.org/om-st/om-webbplatsen-och-cookies/sa-har-behandlar-st-din-information
STs utbildningstrappa
STs utbildningar är indelade i en utbildningstrappa och består av fyra steg:
- Steg 1: Medlemsutbildningar. Om vad facket är och kan göra och hur medlemmen kan påverka. Medlemsutbildningarna är framtagna som e-utbildningar. Läs mer om våra medlemsutbildningar
- Steg 2: Grundutbildning för förtroendevalda. Ger grundläggande kunskaper för dig som ny förtroendevald. Du får också resonera om rollen som förtroendevald.
- Steg 3: Uppdragsutbildningar och påbyggnadsutbildningar för förtroendevalda. Utbildningar för ditt uppdrag och fördjupning inom olika fackliga områden. Ett fåtal uppdragsutbildningar genomförs som e-utbildningar, i något fall med handledarstöd.
- Steg 4: Seminarier och konferenser för förtroendevalda. Här får du koll på senaste nytt och kan resonera vidare om ditt fackliga arbete utifrån de erfarenheter du skaffat dig.