Omställningsutbildning
Hur går ett omställningsarbete till enligt lagar och avtal, såsom LAS, Turas och omställningsavtal?
I utbildningen går vi igemom vad som ingår i anställningstrygghet och hur ett omställningsarbete faktiskt går till - alltifrån hur lokala omställningsmedel ska bidra till anställdas kompetensutveckling till uppsägning pga av arbetsbrist.
Kursområde
Uppdrag- och påbyggnadsutbildningar
Syfte och mål
Deltagarna ska få tillräckliga kunskaper om regelverket för att kunna informera medlemmar och andra förtroendevalda om vad som gäller och för att vara en stark part i förhandlingar med arbetsgivaren. De ska också kunna arbeta fram fackliga strategier för det lokala omställningsarbetet.
Målgrupp
Utbildningen är för dig som är förtroendevald med förhandlingsmandat gällande omställning på myndigheter, affärsverk, universitet och högskolor och statsunderstödda stiftelser (inte i statliga bolag eller privata bolag med statligt uppdrag).
Innehåll
Utbildningen berör följande områden:
- Anställningsskydd enligt lag och avtal
- Omställningsavtal
- Avtal om lokala omställningsmedel
- Strategier för omställningsarbete
Upplägg och kostnader
Utbildningen omfattar en heldag.
OBS!
Innan du ansöker till utbildningen måste du kontakta din avdelningsstyrelse- eller sektionsstyrelse för ett godkännande då det är de som står för kostnader gällande resa och logi (kansliet står inte för dessa kostnader).
STs kansli står för kostnaderna för utbildning, material, lunch och fika.
Ledighet
Eftersom utbildningen rör relationen arbetstagare - arbetsgivare och du har förhandlingsmandat gällande omställning, har du rätt att gå den på betald arbetstid. Du söker ledighet enligt förtroendemannalagen och studieledighetslagen. Du ska söka ledigt senast två veckor före utbildningsstart.
För att få ut så mycket som möjligt av utbildningen ska du ha gått STs fackliga grundutbildning A och B
STs utbildningstrappa
STs utbildningar är indelade i en utbildningstrappa och består av fyra steg:
- Steg 1: Medlemsutbildningar. Om vad facket är och kan göra och hur medlemmen kan påverka. Medlemsutbildningarna är framtagna som e-utbildningar. Läs mer om våra medlemsutbildningar
- Steg 2: Grundutbildning för förtroendevalda. Ger grundläggande kunskaper för dig som ny förtroendevald. Du får också resonera om rollen som förtroendevald.
- Steg 3: Uppdragsutbildningar och påbyggnadsutbildningar för förtroendevalda. Utbildningar för ditt uppdrag och fördjupning inom olika fackliga områden. Ett fåtal uppdragsutbildningar genomförs som e-utbildningar, i något fall med handledarstöd.
- Steg 4: Seminarier och konferenser för förtroendevalda. Här får du koll på senaste nytt och kan resonera vidare om ditt fackliga arbete utifrån de erfarenheter du skaffat dig