Kvinna springer längs med vinterväg

Friskvårdsbidrag – så funkar det!

Friskvårdsbidrag innebär ofta att jobbet kan bekosta större delen av årets träning – ändå missar många som har tillgång till förmånen att använda den. Här är fem saker du kanske inte visste om friskvårdsbidrag.

Arbetsgivaren måste inte erbjuda friskvårdsbidrag

Ofta är det ditt lokala fack som drivit på för att din arbetsgivare ska erbjuda friskvårdsbidrag. Ibland är det en del av det lokala kollektivavtal som finns på din arbetsplats. Ny på jobbet? Kolla om din arbetsgivare faktiskt erbjuder förmånen.

Summan varierar

Hur stort friskvårdsbidraget är varierar mellan olika arbetsgivare. I en undersökning från förmånsföretaget Benify låg genomsnittet i offentlig sektor på 2 216 kronor per år. Totalt låg genomsnittet på 2 952 kronor.

Taket för friskvårdsbidrag är 5 000 kronor per år. En enskild aktivitet får däremot inte kosta mer än 1 000 kronor.

Skatteverket listar godkända aktiviteter

Osäker på om det du vill lägga friskvårdsbidraget på räknas som skattefri friskvårdsaktivitet? Kolla Skatteverkets lista! Appar för löpträning eller viktminskning är godkända – däremot inte agility eller forsränning. För ett par år sedan tillkom en rad aktiviteter med koppling till golf, ridning, segling och utförsåkning på listan. Sedan dess är det till exempel okej att bekosta liftkortet med friskvårdsbidrag.

Så använder andra bidraget

Här är de populäraste friskvårdsaktiviteterna i förmånsföretaget Benifys beställningsportal.

  1. Gym och gruppträning
  2. Massage
  3. Simning
  4. Kost- och motionsrådgivning
  5. Personlig träning
  6. Friskvårdsaktiviteter för gravida
  7. Yoga och pilates
  8. Löpträning
  9. Friskvårdsaktiviteter kopplade till inre välbefinnande
  10. Motionslopp

Källa: Nöjdhetsrapporten 2019, Benify.

Även du som är visstidsanställd brukar ha rätt till friskvårdsbidrag

Tänk på att också du som är visstidsanställd ofta omfattas av förmånen. Hör med personalavdelningen eller ditt lokala fack om du är osäker!