Kvinna springer längs med vinterväg

Friskvårdsbidrag – så funkar det!

Friskvårdsbidrag innebär ofta att jobbet kan bekosta större delen av årets träning – ändå missar många som har tillgång till förmånen att använda den. Här är fem saker du kanske inte visste om friskvårdsbidrag.

Arbetsgivaren måste inte erbjuda friskvårdsbidrag

Ofta är det ditt lokala fack som drivit på för att din arbetsgivare ska erbjuda friskvårdsbidrag. Ibland är det en del av det lokala kollektivavtal som finns på din arbetsplats. Ny på jobbet? Kolla om din arbetsgivare faktiskt erbjuder förmånen.

Summan varierar

Hur stort friskvårdsbidraget är varierar mellan olika arbetsgivare. I en undersökning från förmånsföretaget Benify låg genomsnittet i offentlig sektor på 2 216 kronor per år. Totalt låg genomsnittet på 2 952 kronor.

Taket för friskvårdsbidrag är 5 000 kronor per år. En enskild aktivitet får däremot inte kosta mer än 1 000 kronor.

Skattverkets lista med godkända aktiviteter finns inte längre

Det är Skatteverket som avgör vad som är en godkänd friskvårdsaktivitet eller inte. Förut var det var det både informativt och populärt att kolla vilka aktiviteter som var godkända i deras lista. 

Nu publicerar dom ingen lista längre eftersom de inte ville att listan skulle uppfattas som en komplett lista över godkända aktiviteter. Att listan är borttagen betyder dock inte att regler har ändrats.

Arbetsgivaren avgör hur friskvårdsbidraget får användas utifrån den lagstiftning som finns.

Så använder andra bidraget

Här är de populäraste friskvårdsaktiviteterna i förmånsföretaget Benifys beställningsportal.

  1. Gym och gruppträning
  2. Massage
  3. Simning
  4. Kost- och motionsrådgivning
  5. Personlig träning
  6. Friskvårdsaktiviteter för gravida
  7. Yoga och pilates
  8. Löpträning
  9. Friskvårdsaktiviteter kopplade till inre välbefinnande
  10. Motionslopp

Källa: Nöjdhetsrapporten 2019, Benify.

Appar kan också vara godkända för friskvårdsbidrag

Om du använder webbtjänster och appar som innehåller träningsprogram, rådgivning och andra liknande tjänster kan det vara en skattefri förmån. Exempel på såna tjänster är träningspass, viktminskning, rökavvänjning, med mera. Appar som har tjänster för registrering av egen träning såsom löpning eller stegräkning brukar också vara godkända.

Även du som är visstidsanställd brukar ha rätt till friskvårdsbidrag

Tänk på att också du som är visstidsanställd ofta omfattas av förmånen. Hör med personalavdelningen eller ditt lokala fack om du är osäker!