Varför välja ST?

Här har du 10 argument för att bli medlem i ST. Tänk på att ställa frågor till en blivande medlem, för att ta reda på vad som är viktigt för just den personen!

1. En arbetsplats – en fackförening

ST är det ledande fackförbundet inom statlig verksamhet. Vi är 95 000 medlemmar som arbetar på myndigheter, affärsverk, universitet och högskolor, statliga bolag och stiftelser, samt privata bolag med statligt uppdrag.

Alla på arbetsplatsen är välkomna som medlemmar, oberoende av utbildning och befattning. Det gör att vi har den styrka som krävs för att förhandla fram bättre villkor för dig och dina kollegor. Det gör också att vi kan erbjuda dig gedigen kunskap och stöd som är anpassat till de förhållanden som råder just där du arbetar.

2. Facklig rådgivning

När du behöver snabba svar om din lön och dina villkor är det viktigt med ett fack som är lätta att komma i kontakt med. Med över 8 000 förtroendevalda finns ST alltid nära till hands.

Våra arbetsplatsombud utbildas kontinuerligt i fackliga frågor och har god lokal kännedom om just din arbetsplats. Du kan också ringa eller mejla ST Direkt som ger dig snabba svar varje vardag 8-17.

3. Förhandlings- och rättshjälp

Skulle du befinna dig i en situation där du inte kommer överens med arbetsgivaren kan du känna dig trygg i vetskapen att STs ombudsmän och jurister, som är specialiserade på arbetsrätt och avtalstolkning, bistår dig. Vi kan dina rättigheter och företräder dig om du till exempel blir uppsagd, diskriminerad eller inte får ut din lön.

4. Inkomstförsäkring

Vår inkomstförsäkring tål en jämförelse – den är en av de absolut mest förmånliga på marknaden. Om du sägs upp innebär vår inkomstförsäkring att tillvaron blir lite lättare och inkomstbortfallet mindre. Med upp till 80 procent av lönen i 150 dagar kan du fokusera på din karriär istället för att oroa dig för hur du ska få det att gå ihop ekonomiskt.

5. Vi påverkar din arbetsplats

ST har i över 100 år arbetat för att förbättra villkoren för statligt anställda. När förändringar sker inom staten eller statliga bolag och stiftelser kan det påverka våra medlemmars anställningsförhållanden och förutsättningar. ST är därför en aktiv och naturlig remissinstans och samtalspart för arbetsgivare och beslutsfattare. Vi påverkar genom att lyfta medlemmarnas perspektiv och beskriva hur verkligheten ser ut på arbetsplatserna.

6. Karriär och utveckling

Vi vill ge dig de bästa möjliga förutsättningarna för att du ska ha utrymme att växa, trivas och gå framåt i din yrkeskarriär. Därför ingår karriärtjänster i ditt medlemskap.

STs karriärcoacher kan agera bollplank när du har funderingar kring nästa steg i karriären. Våra CV-granskare hjälper dig att lyfta dig själv och din kompetens på bästa sätt i ditt CV och personliga brev.

7. Partipolitiskt obundet

ST är inte kopplat till något politiskt parti. Det betyder att när ST tar ställning i politiska frågor utgår förbundet från medlemmarnas perspektiv och intressen.

8. Värdefulla avtal

Du som medlem i ST ska ha ett kollektivavtal som tryggar din löneökning. I avtalsrörelsen arbetar ST för att förbättra dina anställningsvillkor. Det gör vi genom att förhandla fram ett kollektivavtal med din arbetsgivare.

Vår målsättning är att avtalet ska vara så värdefullt som möjligt för dig. Utan siffror i avtalen finns en risk att väldigt många blir helt utan löneutveckling. Därför är ”sifferlösa” avtal inte ett alternativ för oss – våra avtal ska ha fastställda löneökningar.

9. Koll på lönen

Att vara nöjd med sin lön är något som är viktigt för de allra flesta. Förutom att teckna avtal som förbättrar förutsättningarna för alla att få en schyst löneutveckling, erbjuder ST också tjänster som underlättar för dig som individ att påverka din lön.

Våra lönrådgivare är utbildade för att coacha dig inför lönesamtalet och hjälpa dig att hitta rätt argument. Vi tillhandahåller också mycket tillförlitlig lönestatistik för den statliga sektorn.

10. Förmånliga lån, försäkringar och andra erbjudanden

ST arbetar hela tiden för att öka mervärdet för dig som medlem. Hos oss får du en rad rabatter som du kan ha nytta av både privat och i karriären. Till exempel kan du teckna bolån och medlemslån med lägre ränta, samt mycket förmånliga försäkringar. Dessutom har vi en rad bra erbjudanden på t ex tidningar, böcker och semesterboende.