Dina fyra huvuduppdrag

Ditt uppdrag som förtroendevald är viktigt, men det ska också vara enkelt och roligt. Alla förtroendevalda oavsett roll har fyra huvuduppdrag: Att stödja, värva, synas och engagera.

Tack för att du valt att bli förtroendevald i ST och grattis till förtroendet du fått från dina kollegor. Du har nu tagit nästa steg i en medlemsdriven organisation och ditt engagemang gör oss starkare. Det är tack vare dig vi kan förbättra villkoren för medlemmarna på din arbetsplats och för alla andra som arbetar på statligt uppdrag.

I ST ska det vara enkelt och roligt att vara förtroendevald. Vilket uppdrag du har beror på din roll i förbundet, men oavsett roll så delar alla förtroendevalda i ST fyra huvuduppdrag.

1. Vi ska stödja och företräda medlemmarna i ST

Det kanske viktigaste uppdraget hos en förtroendevald är att finnas till för medlemmarna. ST finns till för att medlemmarna ska få ett bättre arbetsliv, både under och efter jobbet. Ta dig tid att träffa dina kollegor, anordna medlemsmöten och ta reda på vilka frågor som är viktiga för er.

Behöver du hjälp med att svara på frågor, stötta en medlem eller ta reda på hur du bäst driver en fråga på er arbetsplats kan du alltid kontakta någon i er fackliga styrelse, ST Direkt eller söka svar här på st.org.

2. Vi ska växa och bli fler

För att kunna förbättra medlemmarnas villkor är det viktigt att vara många. Ju fler medlemmar ST har desto mer kan förbundet och ni på er arbetsplats påverka. Här på st.org finns massor av tips på hur du kan lyckas med ditt värvningsarbete.

3. Vi ska synas på arbetsplatsen

Du som är förtroendevald i ST gör ett fantastiskt jobb varje dag för medlemmarna i förbundet. Det måste vi berätta om. Att synas på arbetsplatsen är viktigt för att medlemmar och blivande medlemmar ska känna till arbetet du gör och varför facket är betydelsefullt.

ST har tagit fram en rad mallar och tips på hur du kan snabbt och lätt kan arbeta för att synas på er arbetsplats.

4. Vi ska engagera oss för ett bättre arbetsliv

Att jobba för en bättre arbetsplats ligger inte bara på dig som förtroendevald. För att verkligen kunna påverka krävs att så många som möjligt är engagerade i era frågor. Diskutera med dina kollegor i fikarummet eller på medlemsmötena hur ni kan hjälpas åt för att tillsammans ta er framåt i ert fackliga arbete.