Visstidsförslaget räcker inte för statligt anställda

Press
Idag presenterar arbetsmarknadsminister Ylva Johansson ett lagförslag för att begränsa staplingen av visstidsanställningar. Det är en ny regel som ska göra att en tillfällig anställning i fler fall än tidigare ska leda till en tillsvidareanställning. EU-kommissionen har hotat att stämma Sverige om inte regeringen gör något åt missbruket av visstidsanställningar.

- Det är bra att regeringen agerar och gör något åt missbruket av visstidsanställningar och för arbetsmarknaden i stort är detta bra. Men för våra medlemmar inom statliga sektorn tror jag tyvärr att lagändringen kommer ha begränsad effekt, säger Britta Lejon, ordförande i Fackförbundet ST.

Staten är den sektor som har högst andel visstidsanställda på svensk arbetsmarknad. Det varierar lite efter säsong men ligger på 23,5 -25,5 procent av det totala antalet statligt anställda, enligt SCB. Inom staten finns många visstidsanställda på bland annat universitet och högskolor, inom kultursektorn och på skolmyndigheter. 

- Om regeringen menar allvar med att staplingen av visstider ska stoppas så måste mer göras. Jag vill att regeringen tar bort de dubbla möjligheterna som finns i staten att ha anställda på kortare tid. Därför bör delar av anställningsförordningen avskaffas, säger Britta Lejon. 

Idag finns det extra stora möjligheter att behålla anställda i visstider inom staten eftersom det finns möjligheter inom både lagen om anställningsskydd och i anställningsförordningens paragraf om kortare anställningar. Arbetsgivaren utnyttjar detta och växlar mellan de olika reglerna och kan därmed upprätthålla tillfälliga anställningar extra länge.

För mer information: Kontakta Sofia Johansson, pressekreterare, på 070-314 52 73 eller på sofia.johansson@st.org

Fackförbundet ST är det största facket inom statlig verksamhet.