Utlokalisering av myndigheter är fel väg

Nyhet
Britta Lejon, ordförande i Fackförbundet ST, uttalar sig idag på Svt Opinion om regeringens planer på att, helt eller delvis,utlokalisera sju myndigheter från Stockholm. Detta är fel väg att gå, säger Britta Lejon.

Erfarenheter från tidigare myndighetsflyttar visar att det är både dyrt och ineffektivt. Det har bland annat regeringens eget expertorgan Statskontoret konstaterat, säger Britta Lejon på Svt Opinion. 

Hennes recept för staten är utveckling istället för utlokalisering.

Britta Lejon menar att regeringen i första hand bör bygga vidare på redan befintlig statlig verksamhet för att rusta landet. Infrastrukturen och järnvägsunderhållet är gravt eftersatt och behöver förbättras. De myndigheter som medborgare har mycket kontakter med i sin vardag behöver utvecklas så att de kan ge den allra bästa servicen.

Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Polisen är exempel på myndigheter som behöver mer resurser för att kunna öka tillgängligheten för medborgarna även på mindre orter.

Läs artikeln

Britta Lejon

Britta Lejon

Förbundsordförande
0771-555 444
Press

Utlokalisera inte, satsa på nya statliga jobb

Statsminister Stefan Löfven och civilminister Ardalan Shekarabi har idag berättat att de avser flytta hela eller delar av sju myndigheter från Stockholm till andra delar av landet. Regeringen menar att 500 jobb utlokaliseras.