Omstart i pensionsförhandlingar

Press
I dag överlämnade förhandlingsorganisationen OFR/S,P,O* en förhandlingsframställan till Arbetsgivarverket om att återuppta förhandlingarna om ett nytt pensionsavtal för över 100 000 statligt anställda.

- Förhandlingarna som väntar oss är tuffa. Vi kommer inte tolerera att mötas av samma attityd från arbetsgivarna som i somras säger Åsa Erba Stenhammar, förhandlingsledare för OFR/S, P, O i en kommentar.

- I somras ställde Arbetsgivarverket ett ultimatum, släpp era medlemmars frågor eller så stänger vi er ute från förhandlingarna – vi valde medlemmarnas frågor. Vi såg det som omöjligt att skriva på ett ofärdigt avtal som inte innehöll lösningar för våra viktiga framtidsfrågor, fortsätter Åsa Erba Stenhammar.

22 september sade Arbetsgivarverket upp pensionsavtalet, PA 03, som slutar gälla vid årsskiftet.

Åsa Erba Stenhammar konstaterar att resultatet av förhandlingarna måste lösa några avgörande framtidsfrågor för de statligt anställda och nämner särskilt:

  • Hur ska vi få fler att orka arbeta längre upp i åldrarna? Idag ser vi att sjuktalen ökar, denna trend kommer att fortsätta om vi som parter inte tar vårt ansvar och försöker hitta lösningar.
  • Hur ska säkerheten kunna garanteras då Arbetsgivarverket höjer pensionsåldrarna för framtida flygledare och officerare?

- Vi vill ta ansvar för dessa frågor och vill förhandla fram lösningar innan vi tecknar ett pensionsavtal för framtidens anställda inom staten, avslutar Åsa Erba Stenhammar.

*OFR/S,P,O är ett förhandlande samverkansorgan för åtta självständiga fackförbund inom statlig sektor som tillsammans organiserar cirka 100 000 anställda. Medlemmarna finns inom Fackförbundet ST, Polisförbundet, Officersförbundet, Lärarförbundet, Vårdförbundet, Försvarsförbundet, Tull-Kust och Ledarna.

För mer information, välkommen att kontakta:
Sofia Johansson, pressansvarig Fackförbundet ST, på telefon 070-314 52 73
Daniel Skoglund, pressansvarig Officersförbundet, på telefon 076-525 40 85
Emma Nilsson, pressansvarig, Polisförbundet, på telefon 070-310 07 45